Hírek Videók

A HIMARS ellenfele: Tormado-Sz

A nyugati média továbbra is dicséri az amerikai HIMARS többszörös kilövésű rakétarendszereket, valamint az amerikai szövetségesektől érkező M270-eseket Európa-szerte. Mindazonáltal azok az állítások, amelyek szerint ezek a rakétakilövők „pontosabbak” és „játékmódosító” képességet adnak Ukrajnának, nemcsak hamisak, hanem figyelmen kívül hagyja azt a tényt is, hogy Oroszországnak sokkal nagyobb képességű rendszerei vannak, amelyek ugyanolyan pontosak és sokkal nagyobb hatótávolságra lőnek ki rakétákat.

Borítóképen: A 9K515 egység, ami  9A54 kilövőegységből és a 9T255 szállító-újratöltő járműből áll (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Vitalij V. Kuzmin, licenc: CC BY-SA 4.0) A kép illusztráció

A bevezető egy idézet a New Atlas YouTube csatornáján megtekinthető videó leírásából. És van ebben valami…

Az amerikai HIMARS Ukrajnába szállított változatai „mindössze” 80 kilométeres hatótávval rendelkeznek, mivel a legmodernebb technikát nem akarják odaadni Kijevnek, tartva attól, hogy az orosz kézre kerül – legalábbis a hivatalos kommunikáció szerint. Más vélemények szerint azt szeretné elkerülni Washington, hogy oroszországi területeket is elérjen az ukrán hadsereg.

Ez utóbbiban van valami, ugyanis az észak-észak-keleti területeken, vagy Harkov/Harkiv körzetében erre a 80 kilométeres hatótávú eszközökkel is lenne lehetőség orosz területek támadására, ugyanakkor egyértelmű, hogy;

Minden bevethető fegyvert leginkább a Donbász régió, illetve a déli területek védelmében vetnek be Ukrajna erői.

Ezzel szemben a Tornado-S-t a Smerch rakétarendszerben használt speciális GLONASS műholdas navigációs rendszerrel frissítették. A Tornado-S 72 mérföldes (120 km) hatótávolságú irányított rakétámadásokat hajt végre. A Tornado-S nagyobb hatótávolsággal és megnövelt hatékonysággal rendelkezik, köszönhetően az új robbanófejek használatának és a mindössze három percre csökkentett kilövési készenléti időnek.

Fontos kiemelni, hogy az újabb fejlesztésekkel immár 200 kilométeresre nőtt a hatótáv. A 2019-ben bevezetett fegyverrendszer 8×8-as hajtásképletű MAZ-543A teherautó alvázra került felszerelésre, az utántöltő egységgel együtt.

A harcjármű legénysége mindössze három fő, ami fontos lehet, ugyanis korábban nagyobb személyzetre volt szükség, ugyanakkor most azonos létszám mellett több egységet tud kiszolgálni az alkalmazó haderő. Sorozatlövéskor a lövedékek szórása nem haladja meg a lőtávolság 0,3%-át. Egy harci jármű 300 mm-es kaliberű rakétáival, 72 halmozott törmelékelemmel ellátott kazettás robbanófejjel felszerelve 67,2 hektáros területre lépes csapást mérni. A BM 9A54 komplexum harcjárművének összecsukásának és a lőállás elhagyásának ideje kilövések után kb. 1 perc.

Szakértők szerint ezek az egységek jóval ütőképesebbek az Ukrajna számára rendelkezésre álló HIMARS-ektől, ráadásul számukat tekintve sem maradnak el a jelenleg Kijev irányítása alatt álló amerikai sorozatvető rendszerekétől. Azzal együtt, hogy pontos adatot nem tudunk, ezen rakétavetők száma 40 és 100 között lehet, de nem feledkezhetünk meg arról, hogy a 9A52-4 Tornado (Tornado-G) rakéta sorozatvetőkből, hasonló képességekkel körülbelül 200 darab áll rendelkezésére az orosz erőknek.

Látni kell tehát, hogy a sztárolt HIMARS természetesen a korábbiaknál jobb helyzetbe hozza az ukrán haderőket, ugyanakkor fölényről, vagy ellentámadásról beszélni inkább csak a nyugati sajtó kitalációja a nyugati segítség mértékének felfújására, Kijev részéről pedig azért kampányolnak mellette, hogy megnyugtassák csapataikat, rendelkeznek az orosz erőket legyőző fegyverekkel.

Csakhogy ez nem így van…

Ajánlott Cikkek