Hírek

A jó magyar példa mintájára gátolnák a román hatóságok a határon átnyúló folyószennyezést

Magyarországi gyakorlat átültetésével kívánják megakadályozni, vagy legalábbis elejét venni a román hatóságok a határon átnyúló folyószennyezésnek. Hosszú évek óta súlyos környezetszennyezést okoz, hogy több tonnányi műanyag palack és faanyag kerül a romániai vizekbe nap mint nap, ezeknek egy része pedig – főként áradások idején – elhagyja Románia területét, és Magyarországra jut.

Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter közölte, a romániai szakhatóságok számára prioritás ennek a jelenségnek a megfékezése. Az RMDSZ-es tárcavezető kedden úgy nyilatkozott, annak érdekében, hogy hatékony technikai megoldásokat találjon a problémára, a Román Vízügyi Hatóság elemzi a Magyarországon e téren bevált projekteket, és 12 helyen tervez az úszó hulladék összegyűjtésére alkalmas berendezéseket elhelyezni a Tisza, a Kraszna, a Szamos és a Körösök vízgyűjtő medencéiben.

A napokban Kolozsváron aláírták a határon átnyúló vizek román-magyar hidrotechnikai bizottsága XXXII. ülésének megállapodását. A dokumentum rögzíti a kölcsönös együttműködést, amelynek célja a határon átnyúló vizekbe kerülő műanyaghulladék mennyiségének csökkentése. A Körösök Vízügyi Igazgatóság Bihar megyében három beavatkozási szakaszt jelölt ki az Ér, a Fekete-Körös és a Berettyó folyókon. A szintén Bihar megyei, Nagyszalonta közelében fekvő Tulka községben található hidrotechnikai csomópontban ugyancsak ezzel a céllal kiviteleztek EU-s alapokból egy 1,3 millió euró értékű beruházást egy román-magyar projekt keretében. Ez az első olyan hidrotechnikai berendezés, amelynek automatizált mechanizmusa van, és így gyűjti össze az úszó hulladékot a határokon átnyúló vizek felszínéről. Tánczos Barna tájékoztatása szerint a rendszer a jövő évben bővül, a Körösök és a Szamos-Tisza vízgyűjtő medencéibe helyeznek üzembe hasonló szerkezeteket.

Ennek előkészítése már folyamatban van, a Román Vízügyi Hatóság indítványozta a megvalósíthatósági tanulmányok elkészítését. „Ahhoz, hogy a műanyaghulladékot eltüntessük a folyóvizeinkből, a jelenséget még csírájában kell elfojtanunk, az első lépés tehát az, hogy a lakosság az erre speciálisan kijelölt helyre dobja a szemetet” – vélekedett a bukaresti környezetvédelmi, vízügyi és erdészeti tárca vezetője. Egyébként Áder János államfő tavaly levélben fordult  Volodimir Zelenszkij ukrán, valamint Klaus Iohannis román elnökhöz a Tiszán és a Szamoson át Magyarországra érkező nagy mennyiségű hulladék miatt. 

A köztársasági elnök azt kérte a Magyarországgal szomszédos országok államfőitől, vessék latba befolyásukat a szennyezés megállítása érdekében. Áder János szintén tavaly felhívta az Európai Bizottság elnökének figyelmét is a Tiszán és a Szamoson át Magyarországra érkező nagy mennyiségű hulladék problémájára.

forrás: kronikaonline.ro

Ajánlott Cikkek