Hírek

A jószándék jutalma: ágyútöltelék!

A brit The Telegraphe számolt be arról a hírről, ami figyelmeztetés mindenkinek, aki puszta jószándékból segíteni próbál azzal, hogy Ukrajnába megy a Zelenszkij-féle hatalmat támogatandó. A történet két brit katonaorvosról szól, akik képzettségüknél fogva úgy gondolták komoly hasznára lehetnek az ukránoknak a harcok közepette.

Borítóképen: Izraeli katonák “sebesülteket” hordoznak a tereporvosi gyakorlaton, 2010. okt. (forrás: https://www.flickr.com/photos/idfonline/5123380848/ via commons.wikimedia.org, szerző: Izraeli Védelmi Erők, licenc: CC BY 2.0) A kép illusztráció!

A két felcsert megérkezésük után biztosították róla, hogy nem kell fegyvert fogniuk (minthogy nem is azért mentek oda!), de részt kellett venniük egy kiképzésen, mondván, hogy háborús helyzetben z elengedhetetlen. A két napos kiképzés után pedig egyszercsak azon kapták magukat, hogy Kijev védelmére vezérelték ki őket…

A két brit Zelenszkij elnök felhívására csatlakozott az önkéntesekhez, akik többségében katonaviselt, harcokra kiképzettek, korábban katonaként szolgáltak. Igen ám, de a két úriember nem harcolni ment Ukrajnába… Ezzel viszont senki nem foglalkozott, és – mint mondják:

„Lépre csaltak bennünket. Elküldtek bennünket a körbezárt Kijevbe, ágyútölteléknek kellettünk volna oda”

A háború kitörését követően mintegy 15.000 önkéntes érkezett Ukrajnába, hogy az Ukrán sereg kötelékében harcoljon – szól az ukrán tájékoztatás. Ezt az oroszok nyilván nem nézik jó szemmel, így nem meglepő – ugyanakkor szörnyű! -, hogy Lviv (Lemberg, avagy Lvov) mellett, a lengyel határtól mindössze 20 kilométerre rommá lőtték a gyakorló repülőteret, melyen keresztül nagy számban érkeztek a nemzetközi önkéntesek.

A támadásban az oroszok szerint 180 önkéntest „ártalmatlanítottak”, az ukrán jelentések pedig 35 fő halálát jelentették. Miden emberéletért kár, ezt nem vitathatja senki, de sajnos ez várható volt… Ezzel a két brit felcser esete nem egyedi, volt már más eset is, amikor balul ütött ki az akció…:

Ez utóbbi esetben természetesen nem az ukránok hibáztathatók, hanem az, aki felkészületlenül érkezik egy olyan helyzetbe, amiben a legharcedzettebb katonák sincsenek egy pillanatra sem biztonságban… Talán Nyugaton valamiféle videojátéknak tekintik a háborút?

Ajánlott Cikkek