Hírek

„A kijevi célpontok elleni rakétacsapások száma és mértéke növekedni fog…”

„… ha a kijevi nacionalista rezsim bármilyen terrortámadást vagy szabotázst követ el Oroszország területén” – mondta Igor Konasenkov vezérőrnagy, a minisztérium szóvivője sajtótájékoztatóján. Sőt, máris úgy tűnik, hogy az Oroszország területén található célpontok elleni támadásokat máris megtorolja az orosz hadvezetés.

Borítóképen: Az ukrán sürgősségi szolgálat megsemmisíti a Kalibr nevű orosz cirkálórakéta robbanófejét az ukrajnai orosz invázió során. Kirovohrad megye , 2022. március 16. (forrás: Facebook via commons.wikimedia.org, szerző: Ukrajna Állami Sürgősségi Szolgálata, licenc: CC BY 4.0) A kép illusztráció

Koasenkov ugyanis beszámolt arról, hogy az orosz erők Kalibr tengeri bázisú, nagy pontosságú, nagy hatótávolságú rakétákkal mértek csapást egy Kijev külvárosában található katonai létesítményre. Ennek eredményeként megsemmisültek a nagy és közepes hatótávolságú légvédelmi rakétarendszereket, valamint a hajóelhárító rakétákat gyártó és javító műhelyek.

Ezenkívül ismertté vált az ukrán Mi-8 helikopter megsemmisítése, amely április 14-én megtámadta Klimovo falut Brjanszk régióban. Az ágyúzás következtében 8 ember megsérült.

Mint az Orosz Föderáció Nyomozó Bizottsága előző nap közölte, alacsony magasságban mozgó ukrán helikopterek legalább hat légicsapást mértek lakóépületekre. Ezzel kapcsolatban büntetőeljárás indult.

Az áldozatokon kívül mintegy 100 lakóépületben keletkeztek károk. A regionális kormány bejelentette, hogy április 15-től távoktatásra helyezik át a Brjanszki régió iskoláit, amelyek az Ukrajnával határos területeken találhatók.

Eddig a tájékoztatás, amiből az rajzolódik ki, hogy az ukrán erők orosz területeket támadnak, ez pedig az oroszok álláspontja szerint lakóépületeket károsított meg. Ez is egy vád, ennek valóságát sem áll módunkban ellenőrizni, de elhangzott, így beszámolunk róla.

De talán nem is ez a legfontosabb Konasenkov beszámolójában, hanem az, hogy az ukrán támadásokra Kijevet célzó rakétatámadásokkal válaszolnak, ami annyit tesz, hogy egy igazán nagy várost érhetnek komoly támadások. Ez viszont felveti annak lehetőségét, hogy a komoly anyagi károk mellett (ez mindig a kisebb baj!) sok áldozata is lesz az így kialakult helyzetnek.

Sajnos úgy tűnik, hogy az északi területeken egy olyan háborús helyzet alakul ki, ahol ismét sok civil veszítheti életét…

Ajánlott Cikkek