Hírek

A kivonulás eredménye: 23 millióan éhínségre, egymillió 5 év alatti gyermek éhhalálra ítélve!

„Kamila majdnem 3 éves, de mindössze 11 fontot (5 kilogrammot) nyom. Ráncos bőre lóg csontváz végtagjairól…” Így kezdődik a CNN megrázó beszámolója Afganisztánból, ahol embertelen körülmények uralkodnak. Persze, elsősorban a tálibok felelősek mindezért, de egész egyszerűen nem tudjuk megkerülni az Egyesült Államok, és annak elnökének személyes felelősségét! Az világos, hogy sokba került a afganisztáni „kaland”, azt is értjük, hogy az amerikai családoknak elegük volt fiaik elvesztéséből, de azt már nem, hogy a figyelmeztetések ellenére az USA és a NATO olyan állapotokat hagyott maga után, ami előrevetítette a mostani katasztrófát!

Borítóképen: Éheztő afgán kisgyerek (forrás: CNN)

Kamila családja több millió afgán közé tartozik, akik azért küzdenek, hogy túléljék a súlyos élelmiszerhiányt a kemény tél és a gazdasági összeomlás idején. A jogvédő szervezetek több külföldi segélyért esedeznek, azzal érvelve, hogy a legsebezhetőbb csoportok – a nők és a gyermekek – szenvednek.

A több milliárd dollárnyi külföldi fejlesztési segély elapadt, megfosztva az országot a gazdaságot, a kulcsfontosságú szolgáltatásokat és a segélymunkásokat támogató pénzektől.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete szerint a tél beálltával közel 23 millió ember – a lakosság több mint fele – extrém mértékű éhínséggel néz szembe. Legalább egymillió 5 év alatti gyermeket fenyeget az éhhalál veszélye.

Richard Trenchard, az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezet afganisztáni képviselője novemberi nyilatkozatában „katasztrofálisnak” minősítette a helyzetet.

“Minden gazdálkodó, akivel beszéltünk, idén elvesztette szinte az összes termését, sokan kénytelenek voltak eladni állatállományukat, hatalmas adósságokat halmoztak fel, és egyszerűen nincs pénzük” – mondta.

A tálibok hatalomátvétele előtt a szegénység általános volt az ország számos vidéki területén – de mostanra a középosztálybeli és a városi lakosok is kétségbeesésbe estek.

„Az éhínség kockázata korábban a vidéki területekre korlátozódott, de most Afganisztán legsűrűbben lakott városi területei közül 11-ből 10 élelmezésbiztonsági vészhelyzetben van” – figyelmeztetett novemberben Deborah Lyons, az ENSZ afganisztáni segítségnyújtási missziójának vezetője.

Nem is folytatjuk, mert ez már így is sok… Sajnos a nyugat nem segít, mert a tálibokat nem ismerik el, így pedig segélyek sem érkeznek (mondván, hogy azt úgy sem kapná meg a nép!), a helyzet pedig napról napra romlik.

Csak kérdéseink vannak, azok viszont szép számmal… Ide most csak kettőt írunk le:

Ha a korábbi, csatolt cikkeket elolvassa valaki kiderül, hogy hónapokkal ezelőtt láttuk, hogy nagy baj lesz. Vajon mi akadályozta a tisztánlátásban Biden-t amikor a kivonulás mellett döntött? És mi akadályozza a nyugat tisztánlátását abban, hogy helyben kell segítséget nyújtani?

Érdekes módon Törökország, vagy éppen Kazahsztán igyekszik élelmiszerekkel támogatni a lakosságot, és azok meg is érkeznek hozzájuk, de lássuk be; ez azért igen kevés!

Ajánlott Cikkek