Magyarság Történelem

A KOMMUNIZMUS ÁLDOZATAIRA EMLÉKEZÜNK – PROGRAMOK A TERROR HÁZA MÚZEUMBAN

A KOMMUNIZMUS ÁLDOZATAIRA EMLÉKEZÜNK

PROGRAMOK A TERROR HÁZA MÚZEUMBAN


2001 óta minden évben február 25-én emlékezünk meg a kommunista diktatúrák áldozatairól. Idén is számos programmal készül február 20. és 25. között a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja alkalmából a Terror Háza Múzeum. Rendhagyó tárlatvezetésekkel, rendhagyó történelemórákkal, filmvetítéssel, emlékünnepséggel, gyertyagyújtással, ingyenes nyitvatartással és fényfestéssel emlékezünk a kommunista diktatúrák áldozataira.

Rendhagyó tárlatvezetések


Február 20-án, hétfőn egész nap ismert sportolók, színészek, zenészek, énekesek tartottak rendhagyó tárlatvezetéseket középiskolai diákoknak a Terror Háza Múzeumban. Itt volt Szívós Márton világbajnok vízilabdázó, Hosnyánszky Norbert olimpiai bajnok vízilabdázó, Kopek Janka színészművész, műsorvezető, Varga Viktor énekes, Janza Kata színészművész, énekes, Báder Márton válogatott kosárlabdázó, Kovács Ákos zeneszerző, énekes, Zámbori Soma színészművész, Puskás Peti énekes, zeneszerző, Dánielfy Gergely színész, énekes, valamint Vastag Csaba énekes.

Elmondjuk, hogy tudd! – Rendhagyó történelemórák


Február 21. és 24. (kedd-péntek) között történész munkatársaink ismét izgalmas előadásokkal várják a történelem iránt érdeklődő felsős és középiskolás diákokat a Terror Háza Múzeumban.

Az ismeretterjesztő előadások keretében a tanulók megismerkedhetnek a magyar gazdaság 1945 utáni szovjetizálásának történetével, a kommunista propagandagépezet plakátjaival és jónéhány az ÁVH-ban szolgálatot teljesítő nő pályaképével. Történészeink bemutatják az 1956-os forradalom és szabadságharc jelképeit, megismertetik a diákokat két szabadságharcos hős, Mansfeld Péter és Tóth Ilona sorsával, de betekintést nyújtanak a legendás Aranycsapat kapitánya, Puskás Öcsi életútjának az 1956-os eseményekkel kapcsolatos összefüggéseibe is. Időszaki kiállításunk kapcsán külön előadással készülünk, amelyben Slachta Margit szerzetesnő, az első magyar női országgyűlési képviselő életét ismerhetik meg a diákok, a Terror Háza Múzeum időszaki kiállításának termében.

Filmvetítés


Február 22-én szerdán folytatódik a Kommunizmuskutató Intézet Viszlát, Lenin! elnevezésű filmvetítéssorozata. Ez alkalommal A szovjet sztori című lett történelmi filmet nézheti meg a közönség.

A vetítést megelőzően Balogh Gábor, a Terror Háza Múzeum történésze és Máthé Áron történész, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnökhelyettese beszélgetnek a filmről.

Helyszín: Kertész Imre Intézet (1068 Budapest, Benczúr utca 46.)

A belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

rendezveny@kommunizmuskutato.hu

Emlékünnepség, ingyenes nyitvatartás, fényfestés


Magyarország Kormánya rendezésében megemlékező ünnepségre kerül sor  2023. február 25-én (szombaton) 11.00 órakor a Terror Háza Múzeumban.

Beszédet mond Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter, Rétvári Bence, miniszterhelyettes, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, valamint Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója.

A rendezvényen a részvétel regisztrációhoz kötött. Részvételi szándékát kérjük, jelezze az alábbi elérhetőségek valamelyikén 2023. február 22-ig:

Ajánlott Cikkek