Magyarság Nagyjaink Történelem Történelem Videók

A Körhintázó Ludas Matyi – Soós Imrére emlékezünk

A Jászai Mari-díjas magyar színész, Soós Imre 1930. február 12. született Balmazújvárosban, és sajnos igen fiatalon Budapesten halt meg 1957. június 20.-án.

Borítóképen: Soós Imre

A 27 es klub tagja a Tragikus sorsú magyar színész. Balmazújvárosi nyolcgyermekes szegényparaszti családból indult útjára. Egyik nagyszülője analfabéta volt, de ő maga kitűnően tanult az elemi iskolában. 1947 tavaszán a Szabad Nép hirdetésére jelentkezett a Színművészeti Főiskolára: a Horváth Árpád Kollégiumba munkás- és parasztfiatalok jelentkezését várták.

A felvételi vizsgán azonnal felfigyeltek az őstehetségre. 1950-ben a Ludas Matyi megformálásáért a Karlovy Vary-i filmfesztiválon a legjobb férfialakítás díját kapta.

A főiskola elvégzése (1952) után előbb vidéki színháznál kellett játszania, ezért három évadot a debreceni Csokonai Színházban töltött. 1955-től a Madách Színház művésze lett. Vámos László rendező 1954-ben ráosztotta Rómeó szerepét, s ez a karakterformálás indította el színpadi karrierjét.

1954-ben Jászai Mari-díjjal tüntették ki.

1955-ben mutatták be a Körhinta című filmet Törőcsik Mari főszereplésével, de Soós Imre maradandót alkotott a filben, melyben Bíró Máté szerepét vállalta el. 1948-tól 1956-ig 14 filben szerepelt, színházi szerepei száma pedig még ennél is több volt.

1955-től, amikor már a Madáchban játszott, egyre rosszabb idegállapotba került. 1957. június 20-án öngyilkossága  vetett véget életének. Felesége, dr. Perjési Hedvig orvosnő, akivel közös sírban nyugszik a Farkasréti temetőben, ugyanaznap távozott az élők sorából. Müller Péter vélekedése szerint nem öngyilkosság történt.

Szülővárosának múzeumában állandó kiállítás mutatja be a pályáját.

Ajánlott Cikkek