Hírek

A következő huszonnégy óra…

Ma hajnalban újra egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Boris Johnson brit miniszterelnök. A londoni miniszterelnöki hivatal szóvivőjének beszámolója szerint az ukrán elnök döntő fontosságúnak nevezte a következő huszonnégy órát. A brit belügy vasárnap este vízumkönnyítéseket jelentett be, és megerősítette, hogy továbbra is szilárdan elkötelezett Ukrajna függetlensége mellett. Szakértők szerint egyébként sz oroszok a várnál lassabban haladnak…

Borítóképen: Neonreklám – 24 órán keresztül nyitva (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Mike Mozart a Funny YouTube-tól, az Egyesült Államokból, licenc: CC BY 2.0) A kép illusztráció

Talán ez utóbbi okán mondta Zelenszkij, hogy ez a nap különösen fontos lesz. Pontosan nem tudni ugyan, hogy hol állnak az orosz csapatok (erről ellentmondásos hírek jelennek meg), de az ukrán elnök szavaiból arra következtetünk, hogy ma talán megkísérlik az oroszok Kijev teljes elfoglalását.

„Megállt az orosz csapatok haladása az ukrán főváros, Kijev központja felé a város északnyugati részén.”

Olekszij Aresztovics, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója számolt be erről, majd hozzátette, hogy a hadsereg visszaveri a szárazföldi és légi támadásokat. Kijevben tehát tartják magukat az ukránok. Délen viszont Bergyanszkot elfoglalták az oroszok. A tengerparti város rendelkezik természetesen kikötővel, de ez csak kisebb kereskedelmi jellegű, a tengerbe benyúló félsziget pedig nyaraló paradicsom inkább, semmint katonai komplexum.

A jelölő Bergyanszkot mutatja, Mariupol légvonalban 60 kilométer (forrás: Google Maps)

Mariupolt tartják az ukrán erők, az orosz előrenyomulás talán stratégiai szempontból fontos Bergyanszkban. Az ukránok egyébként azt közölték, hogy a városban nem volt ukrán haderő.

A legfontosabb azonban Kijev, valószínűleg ott a kulcs a megoldáshoz, így gondolhatják az oroszok. Ukrajna egy erősen központosított ország struktúrái mind Kijevvel kezdődnek, na meg – ha igaz… – ott tartózkodik a politikai vezetés.

A mai nap tehát döntő jelentőségű lehet, mert az oroszok válaszút előtt állnak; vagy marad az eddigi stratégia, de az ahogy látjuk, elhúzódó harcot jelent Kijev körül, vagy nagyobb erőket vetnek be, de az meg a polgári áldozatok drámai növekedésével járhat…

A legjobb lenne persze, ha leállna az egész, de semelyik fél nincs már abban a helyzetben, hogy leálljon; Moszkva már így is majdnem minden létező szankciót megkap, Ukrajna pedig nem akar behódolni.

Ajánlott Cikkek