Hírek

A külügyminisztérium közölte, hogy az Egyesült Államok a START-3 keretében fenn akarja tartani az orosz nukleáris arzenálra vonatkozó korlátozásokat

Az Egyesült Államok a stratégiai támadófegyverek további csökkentését és korlátozását célzó intézkedésekről szóló szerződés (START-3) értelmében fenn akarja tartani az orosz nukleáris arzenálra vonatkozó korlátozásokat, valamint korlátozni kívánja az új típusú fegyvereket, beleértve a taktikaiakat is. Ezt Mallory Stewart, a külügyminisztérium vezetőjének profilasszisztense nyilatkozta, írja a TASS .

A Moszkva és Washington között kötött fegyverzet-ellenőrzési szerződést Joe Biden amerikai elnök kormánya öt évvel meghosszabbította, és 2026-ban jár le.

„Korlátozni akarjuk az Oroszország által kifejlesztett új típusú nukleáris rendszereket, és korlátozást akarunk az összes orosz nukleáris fegyverre. – mondta Stewart.

Az asszisztens hangsúlyozta, hogy a taktikai nukleáris fegyverek START-3 alatti ellenőrzése „kritikus feladat”, és nem zárja ki annak veszélyét, hogy egy adott konfliktus során Oroszország felhasználja azokat.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter korábban azt mondta , hogy az atomháború megengedhetetlen ez Moszkva elvi álláspontja. A fegyverzetellenőrzési eszközökről és azok elterjedésének megakadályozásáról szólva a Külügyminisztérium vezetője megjegyezte, mára már kevés ellenőrzési szabály maradt. Annak ellenére, hogy létezik a stratégiai támadófegyverek csökkentéséről szóló szerződés (START-3), ez továbbra is az egyetlen eszköz, mivel nincsenek szerződések a rakétaelhárító rendszerek korlátozásáról, a köztes és rövidebb hatótávolságú fegyverek megszüntetéséről.

Ajánlott Cikkek