Hírek

„A lakosság egyre nagyobb részének nincsenek német felmenői”

„Ezeknek az embereknek a huszadik századi borzalmak német történelme nem a saját történelmük” – tette hozzá Bärbel Bas. Az antiszemitizmus nemcsak a németek korábbi nemzedékeinek szégyene, hanem a jelenkori német társadalom problémája – emelte ki Bärbel Bas, a német szövetségi parlament (Bundestag) elnöke csütörtökön az auschwitz-birkenaui náci haláltábor felszabadításának 77. évfordulóján tartott ünnepi ülésen.

Borítóképen: Köln, Németország: A DITIB központi mecset Köln-Ehrenfeldben (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: CEphoto, Uwe Aranas)

A legfőbb német közjogi méltóságok és az izraeli parlament (Kneszet) elnökének részvételével tartott emlékülésen a Bundestag elnöke a német társadalom átalakulásáról szólva aláhúzta, a lakosság egyre nagyobb részének nincsenek német felmenői, és ezeknek az embereknek a huszadik századi borzalmak német történelme nem a saját történelmük. Ez még fontosabbá teszi szerint az iskolák, emlékhelyek és múzeumok munkáját. Ugyanakkor az emlékezés és a történelem ismerete önmagában nem ad védettséget az ordas eszmékkel szemben. Ezt mutatja, hogy a német (állampolgárságú – a szerk.) lakosság egyharmada úgy gondolja, hogy a zsidók a kelleténél nagyobb befolyással rendelkeznek – tette hozzá.

A többséget ugyan nem sikerült gyűlölködésre uszítani és elszakítani a demokráciától, de „az antiszemitizmus köztünk van”, a jobboldali szélsőségesek, a revizionisták és a nacionalisták választási sikerei pedig azt mutatják, hogy legfőbb ideje cselekedni – mondta a szociáldemokrata (SPD) politikus. Hangsúlyozta, hogy „több bátorságot kell venni az intoleranciához”, megértés és türelem nélkül kell fellépni az embergyűlölettel, antiszemitizmussal és rasszizmussal szemben. A demokrácia nem viseli az örökkévalóság pecsétjét, hanem olyan polgároktól függ, akik értékelik és élettel töltik meg – tette hozzá Bärbel Bas.

A hír forrása: mandiner.hu/MTI

A sokszor tagadott tény úgy tűnik végül mégiscsak a felszínre kerül. Igaz ugyan, hogy Bas a jobboldali szélsőségeseket, a revizionistákat és a nacionalistákat említi, de az már nem véletlen, hogy a téma összefüggésében említésre került a német társadalom átalakulása, azaz a kifejezetten támogatott migráció!

Nem nagyon értjük, miért nem lehet nyíltan kijelenteni, hogy a zsidók elleni támadások elkövetői a bevándorlók közül kerülnek ki?

Pedig a válasz egyszerű; azzal kiderülne, hogy a Willkommenskultur elhibázott stratégia arra, hogy a német ipar olcsó munkaerőhöz jusson…

Ajánlott Cikkek