Hírek

A legelismertebb amerikai feltalálónő – persze hogy ő is magyar – Telkes Mária

Tudta hogy a legelismertebb amerikai feltalálónő magyar? Telkes Máriára emlékezünk ma.

Telkes Mária, akit az Egyesült Államokban a Napkirálynőnek neveznek, hosszú ideig kevésbé volt ismert szülőhazájában, Magyarországon. Azonban az utóbbi években egyre inkább kezd előtérbe kerülni neve és korszakalkotó munkássága. Számos szabadalmának központjában a napenergia állt, legjelentősebb műve az első szoláris fűtési rendszerrel működő „napház”.

Egy Elhivatott Tudós Útja

Telkes Mária 1900. december 12-én született Budapesten, és már fiatalon elkötelezte magát a tudomány iránt. A Budapesti Tudományegyetemen matematika-fizika szakon szerzett diplomát, majd doktorátust. Tanulmányait követően Ribáry István fizikus mellett dolgozott asszisztensként.

Az Amerikai Álom Megvalósul

1924-ben egy amerikai rokonának köszönhetően Telkes Mária az Egyesült Államokba emigrált, ahol a clevelandi klinika biofizikai laboratóriumában kapott állást. Rövid időn belül az intézet biofizikai osztályának vezetője lett, és itt alkotta meg az agyvelő infravörös sugárzásának mérése kapcsán az elektromos fényképezőgépet.

Szabadalmak és Felfedezések Sorozata

Telkes Mária szabadalmai között szerepel az elektromos biztosíték és egy elektromos dohány nemesítési eljárás is egyetemi éveiből. Összesen húsz szabadalmat jegyeznek neve alatt, melyek többsége a napenergia hasznosításával kapcsolatos. Legfontosabb találmánya a hideg tárolása, amely forradalmasította az épületek klimatizálását és a légkondicionáló-ipart.

Napenergia és Hőtárolás: A Napház

Telkes egyik meghatározó munkája a napenergiával fűtött ház volt, amelyet Doverben építettek meg. E ház a Glauber-só felhasználásával oldotta meg a hőtárolás problémáját, ami korábban nagy kihívást jelentett a napenergia-hasznosításban.

1937 Az EST cikke

A Telkes-sütő és a Passzív Házak

A Telkes-sütő és a „Telkes-házak” ma is népszerűek Amerikában, az ő nevéhez fűződik a mobil, napenergiával működő tengervíz-sótalanító berendezés is, amelyet az amerikai hadsereg használt a második világháborúban.

Telkes passzív ház

Egy Páratlan Tudós Elismerése

Telkes Mária munkásságát széleskörű elismerés övezte az Egyesült Államokban, 1934-ben például felkerült Amerika legsikeresebb és legérdekesebb asszonyainak listájára, amit a New York Times és más jelentős újságok állítottak össze.

A Napenergia Innovátoraként Való Elismertsége

Telkes Mária, a kivételes magyar tudós, aki a “Napkirálynő” becenevet kapta az Egyesült Államokban, olyan területen alkotott maradandót, ahol kevesen jártak előtte. Ő volt az egyetlen tudós, aki felkerült a New York Times által összeállított Amerika kiemelkedő asszonyainak listájára 1934-ben, amit a sportolók, filmcsillagok és közéleti szereplők mellett érdemelt ki.

Díjazott Mérnök és Társadalmi Szerepvállalás

1952-ben Telkes Mária kapta meg elsőként az amerikai női mérnökök társaságának életműdíját, ami csak egy volt azok közül a számtalan elismerés közül, amelyeket munkássága során átvehette. Innovatív szellemével és fáradhatatlan kutatásaival számos díjat és kitüntetést nyert el, melyek a tudományos és mérnöki közösségben betöltött fontos szerepét ismerték el.

Egy Személyes Élet Úttörőként

Telkes Mária személyes élete is figyelemre méltó: soha nem ment férjhez, gyereke sem született, és 95 éves korában hunyt el Budapesten. Egyedülálló életútja és szakmai elkötelezettsége példaként szolgálhat a következő generációk számára.

Posztumusz Elismerés és Emlékezet

Posztumusz elismeréseként Telkes Máriát 2012-ben, Gábor Dénes fizikussal együtt, beválasztották a Feltalálók Nemzeti Dicsőségcsarnokába (National Inventors Hall of Fame), amely megbecsülését fejezi ki az emberiség előtt tett jelentős találmányai és innovációi iránt.

Örökség és Hatás

Telkes Mária öröksége a mérnöki és tudományos közösségben tovább él. Az általa kidolgozott technológiák, mint a napház és a Telkes-sütő, valamint a tengervíz-sótalanítás terén elért áttörései a mai napig hatással vannak a fenntartható fejlődésre és a környezettudatos innovációra. Nevének ismerete és tisztelete folyamatosan növekszik, mind az Egyesült Államokban, mind pedig szülőhazájában, Magyarországon.

Arcanum

Ajánlott Cikkek