Épített örökség Határtalanul Magyar Hírek Magyarság Nagyjaink Történelem Történelem Videók

A legrégebbi: Boldogasszony-templom, Tarnaszentmária

Az Egerhez közeli falu temploma talán még Sólyon található (ma református) templomnál is régebbi, bár a konkrét építési idő viszont itt nem bizonyítható. A Veszprémi püspökség István által aláírt alapítólevelének kiadási helye Sóly (“Sool”) temploma, 1009-ben (!), míg Tarnaszentmárián nagy valószínűséggel Géza fejedelem öccse, Mihály építtette a templomot, mikor a 973-as quedlinburgi német birodalmi gyűlésről hazatért.

Borítóképen: A Boldogasszony-templom belseje

A sólyi templom

A jövőre 1050 éves (!) templom feltehetően Magyarország legrégebbi – és egyben legkisebb – ma is működő katolikus temploma.

A toronytól eltekintva majd’ 1050 évvel ezelőtt is ez a látvány fogadta az idelátogatót

Hozzá kell tenni, hogy nem vitatjuk Sóly elsőségét, hiszen Tarnaszentmária esetében nincs írásos feljegyzés, de a jelek arra mutatnak, hogy igaz lehet a 973-as dátum. Ezen a ponton pedig – ahogy az már csak lenni szokott… -:

A Kárpát-medence minden bizonnyal legrégebbi magyar építménye Kopcsány Szent Margit-kápolnája, melyet – micsoda véletlen! – földrajzi elhelyezkedése okán sokáig nagymorva eredetűnek tartották – a birodalom egyetlen megmaradt építészeti emlékeként!

Kopcsány, Szent Margit-kápolna, a történelmi Magyarország legrégibb, ma is álló épülete 950-ből

A nagymorva elmélet viszont ezen a ponton (is) megbukik, hiszen 2013-ban az épület faszerkezeteiből vett minták vizsgálatából egész pontosan kiderült, hogy a felhasznált fákat 950 körül vágták ki.

Ezek szerint a Nagyfejedelemségben, István előtt, a római kereszténység elterjedése előtt emelték eleink a kápolnát, ami a történelmi cseh határ mellett, a Morva-folyó partján lévő mező közepén áll.

De vissza az Eger melletti falvacskába, Tarnaszentmáriára. Már csak azért is, mert nem csak maga a templom, hanem az a környezet, ahol található, szintén lenyűgöző! Bár – mint említettük írásos emlék nincs -, de az biztos, hogy az épület kívül-belül rendkívül igényes és az altemplomban lévő sírkamra is magas rangú megbízót sejtet. A sírt sajnos kirabolták, viszont a Mátra hegyei között megbúvó épület szinte teljes épségben átvészelte a történelem viharait.

A 19. században egy tornyos épületrészt építettek az eredeti homlokzat elé, ettől eltekintve szinte úgy néz ki az épület, ahogy Géza fejedelem öccse láthatta.

Igen, ez pedig egészen elképesztő! Gondoljunk bele; ugyanott, ugyanazt láthatja a ma embere, mint lassan 1050 esztendeje eleink! Gondoljunk csak bele; a templom 520 éve állt, amikor az amerikai kontinenst felfedezték, és 667 éves volt az angol polgári forradalom idején!

Ajánlott Cikkek