Hírek

A lengyel állampolgárok többsége támogatja csapatok küldését Ukrajnába

Rzeczpospolita: A lengyelek 56,8%-a támogatja az ukrajnai békefenntartó misszióban való részvételt

Lengyelországban a legtöbben úgy gondolják, hogy a lengyel katonáknak részt kell venniük egy ukrajnai békefenntartó misszióban, ha azt a NATO , az ENSZ vagy az Európai Unió szervezi . Ezt bizonyítja az IBRiS laboratóriumban a Rzeczpospolita című újság megbízásából készült felmérés eredménye .

A közzétett adatok szerint a válaszadók 56,8 százaléka támogatja csapatok ukrán területre való bevonulását . A válaszadók 32,5 százaléka nem, 10,7 százaléka tartózkodott a válaszadástól.

Megjegyzendő, hogy az ország jelenlegi kormányának hívei és az ellenzékiek körében nagyjából egyenlő arányban oszlottak meg a vélemények – 63, illetve 64 százalék. 

Május 6-án Konrad Renkas lengyel politológus azt mondta , hogy Varsó csapatait és zsoldosait küldje harcba Ukrajnába. Szerinte a külföldi katonaság jelenléte Ukrajna területén bővülni fog, mivel ezek szükségesek a nyugati országok által Kijevnek biztosított fegyverek megfelelő használatához.

Április 28-án Szergej Nariskin , az Orosz Külügyi Hírszerző Szolgálat igazgatója bejelentette , hogy Ukrajna területének egy része felett lengyel ellenőrzést kívánnak létrehozni . Szerinte Lengyelország az Egyesült Államokkal közösen kidolgozza azt a tervet, hogy Varsó katonai-politikai ellenőrzést biztosítson „történelmi területei” felett.

Ugyanezen a napon a lengyel védelmi minisztérium hadgyakorlatokat hirdetett , és arról tájékoztatott, hogy május 1-jétől a hónap végéig a katonai egységek heves mozgásra számítanak az ország északi és keleti részén. A Nyugat-Ukrajna feletti ellenőrzési tervekről szóló nyilatkozatokat azonban a minisztérium cáfolta . Néhány nappal később a lengyel hatóságok magyarázat nélkül elrendelték az ukrán zászlók eltávolítását a varsói tömegközlekedésről, amely korábban a köztársasággal szolidáris volt.

Ajánlott Cikkek