Hírek

A lengyel elnök bírálta Magyarországot – A szerbek meg nem akarják “lábon lőni” magukat

Duda elnök azt mondta, hogy Magyarország álláspontja az oroszellenes szankciókkal kapcsolatban nagyon sokba fog kerülni

Andrzej Duda lengyel elnök bírálta Orbán Viktor magyar miniszterelnök álláspontját az Oroszország elleni szankciókkal kapcsolatban. Elmondása szerint nem érti Budapest vonakodását attól, hogy belekeveredjen az ukrajnai konfliktusba. Erről a TASS számolt be .

Duda szerint Orbán álláspontja összefügg azzal, hogy Magyarország függ az oroszországi energiaellátástól, és ez nagyon sokba fog kerülni. A lengyel elnök a TVN-24 műsorában azt mondta, nem érti a magyar kormányfő meggyőződését, hiszen az ukrajnai konfliktus emberveszteséggel jár, többek között a civil lakosság körében is.

Ezt azért is nehéz megértenem, mert ez a politika nagyon sokba fog kerülni Magyarországnak.

Andrzej Duda

Magyarország nemzeti érdekei

Orbán Viktor magyar miniszterelnök március 25-én, pénteken, az Európai Unió (EU) kormányfőivel folytatott egyeztetést követően , akik javasolták az oroszellenes szankciók kiterjesztését az energiára, a szénre, a gázra és az olajra, kijelentette , hogy ez megállítja az ország gazdasági fejlődését. Hangsúlyozta: Budapest ellenzi ezt az intézkedést, hiszen a gáz 85 százaléka, az olaj 60 százaléka Oroszországból érkezik Magyarországra.

Hasonló álláspontot fogalmazott meg korábban a magyar külügyminisztérium vezetője, Szijjártó Péter is. Hangsúlyozta: az ország kormánya nem engedi az Ukrajnába irányuló fegyverszállítását a területén, és továbbra is gázt és olajat vásárol Oroszországtól, mert nem akarja kockáztatni a magyar emberek életét és biztonságát, és nem akarja, hogy az állampolgárai fizessék ki más háborúját.

Volodimir Zelenszkij Ukrajna elnöke elégedetlen volt ezekkel a kijelentésekkel . Vádjaira Orbán azt mondta , hogy Budapest nemzeti érdekeket véd, és csak az országa oldalán.

“Lábon lövés”

Szerbia nem támogatta az orosz gáz és olaj szankcióját. Aleksandar Vučić szerb elnök helyesnek nevezte ezt a döntést. Emlékeztetett arra, hogy Moszkva Belgrád oldalán állt, amikor 2015-ben a szerbeket kollektív bűnössé akarták nyilvánítani, és az ENSZ Biztonsági Tanácsában megvétózta a megfelelő határozatot . Vučić arra is felhívta a figyelmet, hogy Oroszország mindig is támogatta a szerb hatóságokat Koszovó és Metohija kérdésében, és az ENSZ Biztonsági Tanácsában az orosz vétó nélkül Szerbiának nehéz lesz megvédenie alkotmányát és területi integritását.

Vučić emellett arra volt kíváncsi , hogyan és milyen áron kapna Szerbia gázt, ha szankciókat vezetne be Oroszországgal szemben, hiszen most Belgrád szinte ingyen kapja az üzemanyagot.

A szerb vezető egyben “lábonlövésnek” nevezte Európa számára az orosz olaj és gáz esetleges teljes szankcionálását. Felhívta a figyelmet arra, hogy az alternatív gázforrásoknak nincs elegendő üzemanyaguk Európa szükségleteihez. Véleménye szerint a “racionális nyugati emberek” megértik ezt, és felismerik a Moszkvával való tárgyalások szükségességét.

Ha szankciókat vezetünk be Oroszországgal szemben az olaj és gáz ügyében, akkor elpusztítjuk magunkat, mintha elkezdtünk volna harcolni valakivel, és az első dolgunk volt, hogy lábon lőjük magunkat

Vucic szerb elnök

Gáz rubelért

Március 23-án Vlagyimir Putyin orosz elnök a kormánnyal folytatott megbeszélésen bejelentette, hogy utasítást adott egy olyan intézkedéscsomag elkészítésére, amely a földgáz és más orosz exportok barátságtalan országokba történő értékesítését rubelre váltja át. Az államfő hangsúlyozta, hogy a kollektív Nyugat valójában veszélyeztette valutái megbízhatóságát, és ma már mindenki tudja a világon, hogy a dollárban és euróban fennálló kötelezettségeket nem biztos, hogy teljesítik.

Putyin ugyanakkor kifejtette , hogy Oroszország továbbra is a korábban megkötött szerződésekben rögzített mennyiségben és árazási elvek szerint szállítja a földgázt. Valójában a változások csak a fizetési pénznemet érintik, amely orosz rubelre változik.

Számos európai vezető, különösen Emmanuel Macron francia elnök és Olaf Scholz német kancellár az orosz vezető döntését kommentálva azt mondta, nincs okuk rubelben fizetni a gázért, mivel a gázszerződések dollárban vagy euróban írják elő a fizetést. . Az Európai Bizottság (EB) vezetője, Ursula von der Leyen a szankciók kijátszására tett kísérletnek tekintette az Európába történő gázszállítás rubelben történő kifizetését.

“Segítség dupla áron”

Miután Putyin úgy döntött, rubelben fizettet a gázért Európában, komolyan elgondolkodtak azon, hogy csökkentsék az Oroszországból származó fosszilis tüzelőanyagoktól való függést. Így Joe Biden amerikai elnök és Ursula von der Leyen EB -elnök közös munkacsoport létrehozását jelentette be , amely a cseppfolyósított földgáz (LNG) ellátásának diverzifikálására és a földgáz iránti kereslet csökkentésére törekszik.

Az uniós országok vezetői jövő télre kívánnak platformot kialakítani az önkéntes energiaforrás-vásárláshoz. Az EU-országok arra számítanak, hogy az unió kollektív politikai és piaci súlyát optimálisan kihasználják az árcsökkentések tárgyalásain. Megjegyzendő, hogy a közös beszerzési platform a nyugat-balkáni országok és három társult keleti partner számára elérhető lesz.

Saad al-Kaabi katari energiaügyi miniszter ugyanakkor azt mondta, hogy Európában lehetetlen gyorsan helyettesíteni az orosz gázt más termelőktől származó energiával. Véleménye szerint ez az átállás öt-hét évig tart , és most Katar nem tudja segíteni Európát az ellátásban. Ráadásul Katar cseppfolyósított gázexportjának 85 százaléka már hosszú távú szerződések hatálya alá tartozik, főként ázsiai országokkal.

Dmitrij Peszkov , a Kreml szóvivője szerint az Európai Uniónak nem szabad előnyökkel számolnia az Egyesült Államok olaj- és gázellátása ügyében. Felhívta a figyelmet arra, hogy segítséget ígérve az amerikai vezető “türelmességre” szólította fel az Európai Uniót. Peskov szerint Joe Biden amerikai elnök megígérte Európának, hogy “dupla áron” ad el cseppfolyósított gázt és olajat.

Ennek megfelelően az európaiaknak valódi választásuk van – vagy rubelben fizetnek a piac alatti áron, rögzített szerződések alapján, vagy dupla áron kapnak “segítséget” Amerikától.

Dmitrij Peszkov a Kreml sajtótitkára

Ajánlott Cikkek