Hírek

A lengyel elnök felszólította az Oroszországot, hogy fizessen kártalanítást Ukrajnának

Aki egy kicsit is jártasabb a témában, tudhatja, hogy a lengyel elképzelés szerint nem lesz határ Lengyelország és Ukrajna között. Ilyen értelemben Andrzej Duda lengyel elnök felszólítása voltaképpen nem más, mint, hogy Moszkva fizessen Varsónak (is). De nézzük, mit mond a lengyel elnök!

Borítóképen: Andrzej Duda. a Lengyel Köztársaság elnöke. (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: wSensie.tv, licenc: CC BY-SA 4.0) A kép illusztráció

„Mélyen hiszünk abban, hogy a nemzetközi közösség <…> kártérítés fizetésére kényszeríti Oroszországot, pusztán azért, hogy helyreállítsa azt, ami Ukrajnában elpusztult” – mondta Duda újságíróknak egy tallinni sajtótájékoztatón.

Hát igen, az tény, hogy Ukrajna nagy része bizony nem éli túl háborús károk nélkül, mert az oroszok által el nem foglalt területeken is nagy a pusztítás az infrastruktúrában. Ehhez pedig – nem lehet tagadni! – a nyugati fegyverszállításoknak is van némi köze, ugyanis Ukrajna nyugati régiójában éppen a fegyverszállítások miatt támadják a közlekedési, szállítási infrastruktúrát is, és nem csak a kifejezett a katonai létesítményeket!

A lengyel elnök szerint jelenleg a lengyelek mindent megtesznek annak érdekében, hogy az ukránok ellenálljanak az orosz agressziónak. Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök korábban a The Telegraph május 10-én megjelent cikkében fejtette ki véleményét az “orosz világ” ideológiájának lerombolásának szükségességéről. Úgy véli, hogy ez állítólag egy “szörnyű ideológia”. A lengyel kormányfő rákbetegségnek nevezte az “orosz világot”.

Mindezek mellett ne feledjük el, hogy a lengyeleknek most már kimondott szándéka az, hogy Ukrajnával egyesüljenek valamilyen formában, és ez elől Kijev sem zárkózik el! Ebben a formában tehát Varsó saját magának is követeli az orosz kártalanítást!

A lengyelek egyre nagyobb tétben játszanak, de nem kizárt, hogy a végén ők mennek haza limuzinnal a világpolitika kaszinójából…

Ajánlott Cikkek