Hírek

A lengyel gáztározók töltöttsége gyanúsan magas

A Gazprom Telegram csatornáján számolt be a gázszállítások alakulásáról. A beszámolóban megemlítik, hogy a hazai felhasználásban csúcsot értek el, mert az elmúlt hónapban szokatlanul alacsony volt a hőmérséklet az országban. Majd a külföldi felhasználásra tértek rá, és érdekes dolgokat állítanak!

Borítóképen: Jaworzno III. erőmű, Lengyelország (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Marek Slusarczyk, licenc: CC BY 3.0) A kép illusztráció

Ami a külföldi országokat illeti. Lengyelország, miután megtagadta az orosz gáz vásárlását rubelért, a Jamal-Európa gázvezetéken keresztül, fizikailag fordítottan kezdett orosz gázt kapni Németországból – erről korábban a Gazprom számolt be.

Május 2-án Németország leállította az orosz gáz fizikai visszafordítását Lengyelországba Jamal-Európán keresztül. Lengyelország gyakorlatilag azonnal az Olaszországi és Franciaország irányából kért és kapott gázt. Ezt tapasztaltuk – írják.

Lengyelország ezt a gázt többek között földalatti tárolóiba történő befecskendezésre használja fel. Ugyanakkor az európai UGSF-ek átlagosan 34%-kal, Lengyelországban pedig 80%-kal vannak feltöltve.

Érdekes, hogy a lengyel tározók mindjárt csurig lesznek, miközben Európa más országaiban alacsony a feltöltöttség. Talán készül valami?

Ajánlott Cikkek