Hírek

A lengyel külügyminisztérium koncepciót dolgoz ki az oroszok vízumkiadásának leállítására

Piotr Wawrzyk lengyel külügyminiszter-helyettes elmondta, hogy az ország külügyminisztériuma olyan koncepciót dolgoz ki, amely lehetővé teszi, hogy ne adjanak ki vízumot orosz állampolgároknak. Augusztus 14-én, vasárnap a TASS a lengyel sajtóügynökségre hivatkozva számol be.

Wawrzyk megjegyezte, hogy Lengyelország támogatja az oroszok vízumkönnyítési megállapodásának felfüggesztését. Kiemelte ugyanakkor, ezzel nem ért egyet az Európai Unió (EU) minden országa. Például Németország, Franciaország és Hollandia ellenzi. Éppen ezért – pontosította a lengyel külügyminisztérium helyettes vezetője – Varsó új megoldáson dolgozik.

Szerinte Lengyelország több hete tárgyal ebben a kérdésben az EU tagállamaival. Litvánia, Lettország, Észtország, Csehország és Szlovákia is hasonló állásponton van.

Július elején a lengyel kormány szóvivője, Piotr Muller azt mondta , Varsó támogatni fogja Finnország azon kezdeményezését, hogy leállítsák a schengeni vízumok kiadását az oroszoknak.

Július 25-én vált ismertté , hogy Finnország legnagyobb parlamenti pártjai támogatták az orosz állampolgárok turistavízumok kiadásának felfüggesztését. A döntés állítólagos oka egy ukrajnai különleges művelet. Ezt követően arról számoltak be , hogy Finnország tízszer nagyobb valószínűséggel utasítja el a schengeni vízumok kiadását az oroszoknak – minden nyolcadik kérelmet elutasítanak.

Ajánlott Cikkek