Hírek

A lengyel mesterterv: Lengyel-ukrán szövetség!

Az igen! a Lengyelek aztán nem aprózzák el, és tényleg valam iolyan dolgon törik a fejüket, ami alig hihető, és mégis… Most nyer értelmet Radosław Sikorski EP-képviselő nyilatkozata, aki Viktor Mikitára, a kárpátaljai regionális katonai igazgatás vezetőjére hivatkozva arról számolt be, hogy Kárpátalján az orosz különleges szolgálatok dezinformációkat kezdtek terjeszteni arról, hogy Ukrajna magyar kisebbség által lakott területei állítólag le akarnak válni. Hát pont nem Magyarország az, aki Ukrajnát akarja!

Borítóképen:  a Lengyel–Litván Nemzetközösséget mutatja a legnagyobb kiterjedésében (forrás: en.wikipedia.org, szerző: Samotny Wędrowiec, licenc: CC BY-SA 3.0) A kép illusztráció

„A történelemből tudjuk, hogy Lengyelország helyzete mindig is problémás volt. Évszázadokon keresztül ki voltunk téve Németország és Oroszország birodalmi ambícióinak” – kezdi mondandóját Patryk Jaki wPolityce -nek adott interjújában.

A vele készült interjú egyébként a sokatmondó „Nagy esély van arra, hogy újra valami nagyot építsünk Közép- és Kelet-Európában” címmel jelent meg. A továbbiakban isidézünk még pár gondolatot:

„… az Egyesült Államok nem tudja megvalósítani tervét, hogy Lengyelország nélkül megőrizze vezető szerepét a világban. Pontosabban Lengyelország fekvésének és erejének köszönhető, hogy a NATO keleti szárnyán, ezen a hadszíntéren hazánk nélkül semmi sem tervezhető Oroszországgal kapcsolatban. Ezen a ponton csak arról van szó, hogy Lengyelország ki tudja használni helyzetét, és keményen tárgyalni tud az USA-val. Ez természetesen Lengyelország erejéről és biztonságáról szól, de az Egyesült Államok erejéről is.”

Ha ez így van… akkor az a helyzet, hogy az Európai Unió le fog jönni a Lengyelország témáról, és kitalál majd valamiféle történetet arról, hogy a lengyeleknek miért lehet azt, amit mondjuk a magyaroknak nem… De ne szaladjunk ennyire előre, maradjunk az interjúnál!

„… Zelenszkij elnök nagyon jellemző módon visszautasította Németország elnökének meghívását Ukrajnába, hogy egy háborúba sodort ország ma Lengyelországot is elfogadja partnerének, és megmutatja Németországnak; csalódtunk Önökben. Legyen ez utalás a politikai osztályunk számára, hogy nagy esély van arra, hogy Közép- és Kelet-Európában ismét valami nagyot építsünk, ami elég erős ahhoz, hogy Németországnak vagy Oroszországnak eszébe se jutna egyhamar megsemmisíteni Lengyelországot és Ukrajnát.”

Maradva a formál logika alapjain: a lengyel vezetés tehát most egy olyan konstrukción gondolkodik, ami – történelmi alapokon – egy lengyel-ukrán szövetség, ami Kelet és Nyugat összekötője (és egyben választóvonala), és persze ami a valamikor lengyel fennhatóságot csempészi vissza mai világunkba?

Nem kizárt. Szívük joga ezen gondolkodni, de tudniuk kell, hogy ennek komoly feltételei vannak, méghozzá olyanok, amelyeket Washington határoz meg a NATO és az Európai Unió szervezetein keresztül!

Lengyelország tehát most abban reménykedik, hogy ki tudja játszani egymás ellen (avagy a saját érdekei érvényesítése érdekében) az Európa Uniót és az Egyesült Államokat, mert olyan geopolitikai pozíciót tud magáénak, ami megkerülhetetlenné teszi.

Veszélyes játék, de – valljuk meg! – nem nélkülözi a logikát egy kicsit sem, és magyarázatot ad a lengyel kormány harcias magatartására!

Ajánlott Cikkek