Hírek

A lengyel PGNiG milliárd eurós hitelt vesz fel földgáz vásárlására

A lengyel állami PGNiG cég egymilliárd eurós hitelt vett fel. A fűtési szezon előtt földgázvásárláshoz pénz kell. Az oroszországi szállítások nélkül maradt cég megállapodást kötött a Nemzetgazdasági Bankkal (BGK) – írja a Bankier .

A szerződés két évre szól. A PGNiG a gázpiaci helyzet kapcsán igénybe vette a gázüzemanyag-fogyasztók védelméről szóló különleges döntésekről szóló törvény által biztosított kincstári garanciát.

A PGNiG április vége óta nem kap orosz gázt az üzemanyag rubelben történő fizetésének elmulasztása miatt, az új előírás szerint. Ráadásul az ország önként megtagadta az Oroszországból származó szenet – áprilisban Andrzej Duda lengyel elnök aláírta a megfelelő törvényt.

Az ORLEN üzemanyagkonszern előrejelzései szerint 2022 végére a gázárak megháromszorozódhatnak 2021-hez képest. A konszern megjegyzi, hogy a gázpiac helyzete “Oroszország politikája és az Északi Áramlaton [vezetéken] keresztül történő keletről történő nyersanyagellátásra vonatkozó korlátozások” miatt romlott. Tovább bonyolíthatja a helyzetet, hogy “[Oroszország] korlátozni kívánja a gázfogyasztást az EU -országokban “.

Janusz Piechotsinski volt miniszterelnök-helyettes és volt lengyel gazdasági miniszter “kemény telet” jósolt az országnak a szén ára miatt. Elmondása szerint két évig senki sem figyelte, hogy a kereskedelemben, a bányákban és az erőművekben 84 százalékkal csökkentek a szénkészletek.

Ajánlott Cikkek