Hírek Minden más Sport Sport Történelem Történelem Videók

A Magyar Gyeplabda története – Egy elfeledett sportág

A MAC jéglabdázói 1908-ban a téli idény után gyephokival folytatták edzéseiket a margitszigeti pályájukon. Megkedvelték a játékot és a sportág népszerűsítése valamint tapasztalatszerzés érdekében meghívtak két bécsi csapatot. A WAC és a Konzuli Akadémia csapata először bemutatót játszott, majd mindkét bécsi csapat összemérte erejét a vendéglátókkal. Rövidesen megalakult a BEAC és a Magyar Jogász SE gyephoki szakosztálya és a lágymányosi BEAC pályán élénk gyeplabda élet alakult ki. Az I. világháború elsöpörte a kibontakozó sportágat.

A háború után a megmaradt játékosok a MAC-ban folytatták edzéseiket, mások megalakították a Magyar Hockey Clubot. Ez az egyesület kizárólag csak gyeplabdával foglalkozott, a fôváros segítségével pályát kapott a régi lóversenytéren. A fejlődô sportágnak ez lett az igazi bölcsője. A játékosok száma felduzzadt és sorra alakultak a gyephoki csapatok. BHC, BBTE, Láng Gépgyár, Ferencvárosi TC, Amateur HC. A válogatott csapat 1925-ben szerepelt elôször egy svájci tornán. Az elsô Magyar Bajnokságot 1928-ban a Magyar Hockey Club nyerte. 1934-ben két osztályban már 14 csapat játszott. Az 1936-os Berlini Olimpián részt vett a magyar válogatott, gyôzött Belgium és az USA ellen, majd kikapott Japántól valamint Indiától és kiesett.


        A II. világháború után nagyon nehezen tudott talpra állni a sportág. A szakosztályok feloszlottak, csak az Építôk és a BVSC tudott fennmaradni. 1956-ban már a bajnokságot sem rendezték meg. 1957-ben lett újra önálló a szövetség. Új csapatok kezdtek játszani, Volánbusz, Postás, Kôbányai Sörgyár, Budai Pedagógus, Ceglédi Vasutas, Gödöllô. A sportág világversenyein sokáig nem vettünk részt, egészen az 1970-es Brüsszelben rendezett EB-ig. A 70-es, 80-as évek nemzetközi eseményeit a Szocialista Országok Tornája jelentette, ahol rendre a vert mezônyben végeztünk. Ma hét egyesületnek van gyeplabda csapata, a bajnoki cím évek óta a Rosco SE és az Építôk SC csapatai között dôl el. 1999-ben adták át az elsô budapesti mûfüves pályát, így lassan elindulhatunk a világ után.

gyeplabdaanno.webnode.page/tortenelem/a-magyar-gyeplabda-tortenete/

Ajánlott Cikkek