Magyarság Nagyjaink Történelem

A Magyar Kultúra Napja

A Magyar Kultúra Napjának megünneplése, amit 1989 óta tartunk január 22-én, Kölcsey Ferenc emlékének szentelődik, aki 1823-ban e napon írta le a Himnusz kéziratát Szatmárcsekén. Ebben az évben ünnepeljük a Himnusz létrejöttének 201. évfordulóját.

  1. január 22-én Kölcsey Ferenc befejezte a Himnusz kéziratának tisztázását, amely egy nagyobb, folyamatosan bővülő kéziratgyűjtemény része volt. Ebben a gyűjteményben a költő verseit nem végleges formában, hanem tisztázatok formájában tartotta, javításokkal egyetemben.

Ez a kéziratcsomag az 1830-as évek végén tűnt el, és hosszú, több mint százéves rejtőzködő utat járt be. Kölcsey 1838-ban bekövetkezett halála után, a Magyar Tudományos Akadémia megkezdte a tárgyalásokat a költő sógornőjével, özv. Kölcsey Ádámné Szuhány Josephine-nal a kéziratok megvásárlásáról. A kéziratok jelentős része Kölcsey unokaöccsére, Parainesis Kölcsey Kálmánra szállt. A csomag végül a család tulajdonában maradt, és különböző öröklések során László Magdához került. Az rejtély marad, hogyan jutott az irat László Magdától Szenes Magdához. 1946 decemberében az Országos Széchényi Könyvtár megvásárolta a kéziratcsomagot Szenes Magdától, és azóta további részeket is beszereztek, amelyek egykoron részei voltak ennek a gyűjteménynek.

A Himnuszt Kölcsey két lapra írta. A mindkét oldalon látható sérülések nem lángégéstől származnak, hanem tintamarások. A Széchényi Könyvtár restaurátorai szerint ez nem Kölcsey tintájának hibája, hanem valószínűleg savas tinta került a papír szélére.

Ajánlott Cikkek