Hírek

A Magyar Kultúra Napján ingyenesen elérhető a FILMIO-n hat Magyar animációs film

filmio

borítókép : forrása https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Green_screen_live_streaming_production_at_Mediehuset_K%C3%B8benhavn.jpg

Január 22-én a magyar kultúra napját ünnepeljük. E jeles alkalomból péntektől vasárnapig ingyenesen elérhető a FILMIO-n hat animációs film, köztük gyerekkori kedvencünk, a Lúdas Matyi és még öt remek rövidfilm!

Lúdas Matyi

Generációk nőttek fel Dargay Attila rajzfilmjein, melyek közül a legelső egész estés darab a Lúdas Matyi volt. Kettő és fél millió mozinézőjével a legnépszerűbb hazai rajzfilm lett. Fazekas Mihály verses elbeszéléséből Nepp József, Romhányi József és Dargay írták meg a forgatókönyvet, amely – élve az animációs technika kínálta lehetőségekkel – igencsak felerősítette a klasszikus szöveg humorát. A figurákat Jankovics Marcell tervezte.

Szvit

Öt magyar népdal csendül fel Kodály Zoltán énekkari feldolgozásában. A film valamennyi tétele a magyar népi díszítőművészet elemeit formálja át minimalista, geometrikus jellegű rajzolatokká.

Garabonciák

A mesei-mitikus szimbólumokat fölvonultató rövidfilm mintha a Fehérlófia miniatűr változata lenne. Az ősi varázsszövegekre épülő filmben az alakok folyamatos, lüktető körforgásra épülő átalakulásai, az erőteljes színhasználat a költészet sűrítő erejéhez mérhető. A film zenéjét a nép- és világzenét játszó Vízöntő együttes szerezte, grafikai világát a könyvillusztrátor Keresztes Dóra tervezte.

A Nap és a Hold elrablása

A folklór szimbólumokat fölvonultató, mágikus-mitologikus történetben, amely Juhász Ferenc népmese-feldolgozásának animációs átirata, az emberi gonoszság következtében eltűnnek az égitestek az égboltról. A mesei Jó és a Gonosz egyetemes küzdelmét megéneklő, víziószerű filmet a rendező, Reisenbüchler Sándor ars poeticájának tekintette. A film bekerült az 1969-es Oscar-díj szűkített listájára az animációs rövidfilmek kategóriájában.

Segítsük a Magyar Kultúrát egy regisztrációval.

Ajánlott Cikkek