Hírek Kárpátalja

A magyar nagykövetség válasza Irina Verescsuknak: Alaptalan vádak, egyenesen sértők!

Nem sokat kellett várni a kijevi magyar nagykövetség válaszára, miután Irina Verescsuk, ukrán miniszterelnök-helyettes keményszavakkal illette Magyarországot, többek közt olyan mondatokat megengedve magának, mint hogy „Az, ahogyan a hivatalos magyar vezetés mostanában Ukrajnával bánik, rosszabb, mint a volt Szovjetunió egyes orosz szatellitállamaié. Az biztos, hogy kellemetlen meglepetés lesz, főleg a magyar ukránoknak, akik közül sokat ismerek személyesen.”

Borítóképen: Volodimir Zelenszkij támogatja Irina Verescsuknak, a Nép Szolgája párt népi képviselőjének jelölését a kijevi polgármesteri tisztségre – 2020 (forrás: https://www.president.gov.ua/news/volodimir-zelenskij-pidtrimuye-visuvannya-narodnogo-deputata-62305 via commons.wikimedia.org, szerző: ez a fájl Ukrajna elnökének webhelyéről származik, licenc: CC BY 4.0)

Ez bizony nyílt fenyegetés, de a nagykövetség mégis önmérsékletet tanúsított, amikor választ adott a miniszterelnök-helyettes asszony közösségi oldalán megjelent, Magyarországot igencsak rossz színben feltüntető bejegyzésére.

A nagykövetség mindenekelőtt meglepetésének adott hangot, mint írják, megdöbbenve olvasták a politikus sorait. Ezek után leírják, hogy véleményük szerint Verescsuk, és az ukrán vezetés emberfeletti munkát végez, és hatalmas felelőssége van abban a tragikus helyzetben, amibe Ukrajna került, és hősies küzdelmet folytat az agresszió ellen.

Ugyanakkor nem felejtik el megjegyezni, hogy a Magyarországgal kapcsolatban leírtak „nemcsak teljesen hamisak és alaptalanok, hanem egyenesen sértőek is”.

„Sajnos ezeket a közhelyeket már rég sikeresen elültették az ukrán közvéleményben. Különösen szomorú, hogy ezek között a találgatások között – nem először – Kárpátalja és az ott élő magyarok is szerepelnek.”

Ezek után – megjegyezve, hogy nem ez a legalkalmasabb időpont arra, hogy listát készítsenek arról, mit tesz Magyarország Ukrajnáért – felsorolják néhány pontban a Magyarország által foganatosított intézkedéseket:

  • Magyarország a háború kezdete óta 641 775 ukrajnai menekültet fogadott be, gondozott és nyújtott segítséget nekik, és ez a szám naponta növekszik;
  • a magyar állampolgárok önkéntes adományainak és a Magyarország kormánya által biztosított forrásoknak köszönhetően állami szervek és humanitárius szervezetek több tízmillió euró értékű, 5000 tonna segélyt és adományt biztosítottak Ukrajnának, és mi biztosítani fogjuk ezt a jövőben is;
  • Magyarország továbbra is támogat minden szankciót, amelyet a nemzetközi közösség az agresszor állammal szemben bevezet;
  • Magyarország támogatja Ukrajna uniós jelölti státuszának megadását;
  • Magyarország energiaellátással járul hozzá Ukrajna életének megőrzéséhez.

Mint írják, támogatják, hogy az ukrán vezetés felelős az ukrán állampolgárokért, azok védelméért és biztonságáért, de a magyar kormány is éppúgy felelős a magyarok védelméért és biztonságáért.

„A jelenlegi tragikus helyzet összefogást és egymás töretlen támogatását igényli. Ne keressünk ellenségeket ott, ahol nincsenek.”

írja a magyar nagykövetség válaszában.

Ajánlott Cikkek