Kárpátalja Vélemény Vélemény-cikkeink

A magyarok provokálják a feszültséget Kárpátalján?

A magyarok mindent a saját hasznukra fordítanak, ami nincs törvényileg korlátozva, Kárpátalja békéjét pedig Magyarország beavatkozása bolygatta meg az idén – állítja mindezt az ukrán Olekszandr Havros újságíró, írása a Szabadság Rádió ukrán nyelvű felületén, a kárpátaljai évértékelőben.

A szerző szerint az idei év ismét keresztülhúzta Budapest számításait arra vonatkozóan, hogy rendezze kapcsolatait a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vezette ukrán kormányzattal. Ennek okát – utalva Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter korábbi nyilatkozatára – abban látja, hogy „a magyar fél időről időre átlépi a vörös vonalat”, és „javarészt maga provokálja a feszültséget Kárpátalján”.

Szíjjártó Péter éppen “feszültséget szít” – tárgyalás Dmitro Kuleba, ukrán külögyminiszterrel a Ungváron a Kárpátaljai Megyei Állami Közigazgatási Hivatal épületében

Havros úgy véli, Budapest egyebek mellett „azzal lépte át a vörös vonalat”, hogy a magyar külügyminisztérium közvetlenül a KMKSZ és Beregszász magyar polgármestere mellett kampányolt, beavatkozva az ukrán belügyekbe és megsértve az ország választási törvényeit. Ezekre a „provokációkra″ megfelelő választ adott Kijev: kitiltott két magyar tisztségviselőt.

„Az általános magyar viszonyulás Kárpátaljához, mint örökséghez, példátlanul felerősödött az utóbbi időben a különböző civil szervezetek és alapítványok magyar finanszírozásával. Ukrajna határ menti területén lényegében információs, pénzügyi, politikai struktúrák egész hálózata van kialakulóban a velünk szemben agresszivitást mutató szomszédos ország támogatásával.”

Ennek bizonyítását látja abban, hogy a KMKSZ elnöke, Brenzovics László Budapestre távozott a nála végzett házkutatás, valamint az ellene szóló vádemelésről kapott információk hallatán.

Eddig a cikk – amit természetesen nem hagyhatunk szó nélkül! Íme:

Kezdjük mindjárt ott, hogy érthető az ukránok érzékenysége a határterületek kérdésében, hiszen Moldova régen kivált, de az oroszok keleten sokkal nagyobb területi és gazdasági veszteségeket okoztak. Ugyanakkor nem lehet elmenni szó nélkül amellett, hogy az ukránoknak csak mint terület fontos a Kárpátalja, hiszen tényleges fejlesztések magyar segítség nélkül egyáltalán nincsenek, és a terület a határon át ingázók jövedelme nélkül az egyébként sem dúskáló Ukrajna szegényháza lenne…

Talán a Kárpátokon túl – keletre és délre egyaránt – nem értesültek még arról, hogy a jog, ami ma a fejlett jogrendszerrel rendelkező országok alkalmaznak, néhány igen egyszerű elvre épülnek, melyek közül az egyik; mindent szabad, ami nem tilos! Igen, amikor tehát a magyarokat azzal vádolja Havros (aki a jelek szerint a jogi kőkorszakot sem érte még el…), hogy a jog által nem szabályozott (értsd: nem tiltott, az az legális, jogszerű!) eszközökkel a maguk hasznára fordítanak dolgokat, akkor valójában az alkalmazott szinten zsarnoki és elnyomó jogrendszert tartja túl puhának a magyar kisebbséggel szemben.

Apropó! Miután ezt kifejezetten a magyarokkal kapcsolatban fogalmazta meg, és kifejezetten úgy állítja be a magyarokat, mint akik súlyos összeesküvést szerveznek Ukrajna ellen, a legrosszabb időkre emlékeztet. Volt már ugye olyan, hogy minden nyomorúságért egyetlen népet tettek felelőssé a múlt száza 30-as, 40-es éveiben! Nos, ez a megnyilatkozás is pont ilyen, de a joggal kapcsolatos mondatban ez még csak logikai következtetéssel vezethető le, így akinek nem elég világos a mindenféle struktúrák felemlegetésével egyértelművé teszi, hogy a magyarok voltaképpen „sötétben bujkáló ellenforradalmárok”.

Lehet ezt tovább ragozni, de ami most Kárpátalján történik, az nem más, mint egy önbizalmát vesztett nemzet erődemonstrációja egy olyan védtelen kisebbség meggyalázásával, ami nem fog fegyverrel érvényt szerezni akaratának, és aki ellen ezt korábba bátran meg lehetett tenni, mert jó száz év óta szinte semelyik politikai vonulat sem foglalkozott a vicchatárokon túl rekedt magyarokkal. Érthető, hogy most fáj, ha a magyar kormány nem hagyja szó nélkül a dolgokat, érthető az irigység, amikor azt látják az ukránok, hogy magyar segítséggel még az általuk lesajnált, és direkte a nyomor szélén hagyott területen is lehet valamifél gazdasági prosperitást biztosítani. És amivel kezdtük:

Érthető a frusztrációja az ukrán vezetésnek, hiszen az oroszok ellen csúfosan leszerepeltek, de frusztrációjukat egy kisebbségen levezetni egy kicsit sem olyan magatartás, ami nagy nemzetté teheti a többségi társadalmat, sőt, valójában, mint nemzet az ukrán ettől megy össze egyre jobban…

Ajánlott Cikkek