Hírek

A Masat-1: Magyar Űrkutatás Mérföldköve

A magyar űrkutatás megtette első lépéseit 2012. február 13-án, amikor az első magyar készítésű műhold, a Masat-1 sikeresen pályára állt a Föld körül. Ennek a történelmi eseménynek az előkészítése hosszú éveken keresztül folyt a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME). A műhold kilövése a francia Guyanai Kourou melletti űrközpontból történt, és az Európai Űrügynökség új Vega hordozórakétájának első küldetése volt.

a borítókép illusztráció

Az űrbe juttatás előtt intenzív munka zajlott a BME űrkutató diákkörében. A diákok már 2006-ban találkoztak a CubeSat-műholdakkal, és döntést hoztak arról, hogy Magyarország is kifejleszt egy ilyen műholdat. A CubeSat-ok kis méretű, 10x10x10 centiméteres kocka alakú műholdak, melyek súlya 1,33 kilogramm alatt marad. A Masat-1 fejlesztése hosszú időt és rendkívüli elkötelezettséget igényelt, és a csapat tagjai számos munkaórát áldoztak a projekt sikeréért.

https://www.printables.com/model/448297-masat-1/files

A Masat-1 működése során képes volt kamerát is működtetni, bár az eszköz felbontása nem volt kiemelkedő (640×480 pixel VGA érzékelő). A kamera beüzemelése szakértelmet és precizitást igényelt.

Az első magyar műhold élettartama meghaladta a tervezett három hónapot, majdnem három évig működött. Ezen idő alatt több mint 15 ezer alkalommal kerülte meg a Földet, és 2015. január 9-én adta utolsó adatcsomagját.

A műhold pályája ellipszis alakú volt, 300-1450 kilométeres magasságban keringett a Föld körül, 102 perces keringési idővel. A közegellenállás hatására fokozatosan közelebb került a Földhöz, végül pedig megsemmisült, ahogy a közegellenállás miatt hőmérséklete növekedett, az alkatrészek kiesettek, és a műhold darabokra hullott.

Az első magyar műhold emlékére a Magyar Posta bélyeget adott ki, míg a Magyar Nemzeti Bank emlékérmet bocsátott forgalomba. A műhold makettjét a Magyar Nemzeti Múzeumban is kiállították. Az esemény után a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem dékánja, Vajta László, kiemelte, hogy a Masat-1 megsemmisülése nem a projekt végét, hanem az űrtevékenység magyarországi felemelkedésének fontos állomását jelentette.

Ezen esemény alapján nyilvánvaló, hogy Magyarország aktív résztvevője az űrkutatásnak, és további fejlesztések és küldetések révén továbbra is erősíteni kívánja pozícióját az űrkutatás terén.

wikipedia

Ajánlott Cikkek