Hírek

A medve nem játék!

Ezt Erdélyben pontosan tudják, de úgy tűnik, Európa nem tudja, hogy a gyerek mesék szeretett mackója milyen veszélyes fenevad! A helyzetet pedig súlyosbítja, ha nevezett málnazabáló történetesen orosz… Vajon mennyiszer kell bizonyítaniuk, hogy nem ijednek meg saját árnyékuktól, mire elhiszik nekik? Most Lavrov, orosz külügyér csak szóban jelzett, de ne legyen senkinek kétsége; bármikor a tettek mezejére lépnek!

Amikor Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője csúnyán beégett Moszkvában, olyannyira, hogy az EP-képviselők egy jelentős csoportja lemondásra szólította fel… Lavrov, orosz külügyminiszter minden hájjal megkent öreg róka a külpolitikában, nem csoda, hogy lehengerelte a félszegnek tűnő spanyolt…

De itt nem állt meg! Ahogy a franciák ellen Napóleon, vagy a németek ellen Hitler idejében, most is beindult az a henger, ami minden esetben fenyegeti Európát, ha valaki a medve barlangjában háborgatja a fenevadat! Most még csak szóban jelzett, de nem kellene eljutni oda, hogy azt mondja; Én szóltam!

Az oroszokat lehet szeretni, vagy gyűlölni. Itt és most nem ezen érzelmek mentén íródik ez a cikk, hanem a puszta realitások mentén. Mert bizony, aki nem így tesz, az vakon van, nem is kicsit… Mi volt az, amit Lavrov mondott, és mit is jelent ez a pár mondat? Nézzük előbb, mi hangzott el:

„Az EU-hoz fűződő kapcsolatok megszakítása felé tartunk? Induljunk ki abból, hogy készen állunk erre, abban az esetben igen, ha azt látjuk, hogy a szankciók kockázatokat jelentenek a gazdaságunk számára, köztük a legfontosabb szektorokra. Nem akarjuk elszigetelni magunkat a világtól, de késznek kell lennünk erre a lépésre. Ha békét akarsz, készülj a háborúra.”

Ha most valaki arra gondol, hogy megszakadnak a diplomáciai kapcsolatok, ha ez a fenyegetés valóra válik, annak igaza van. De csak részben! Észre kell venni ugyanis, hogy Lavrov az újabb uniós szankciókra reagálva gazdasági kérdéseket feszeget, ami azt jelenti, hogy a kapcsolatok megszakadása alatt bizony a gazdasági kapcsolatok megszakadását (helyesebben megszakítását!) kell értenünk. Mit jelent ez? Végtelenül egyszerű; pár csapot elzárnak…

És mi az, ami ennyire felbőszítette az oroszokat? Nem más, mint Borrell, a fent említett látogatásához fűzött kommentje:

„Az orosz vezetés aggasztóan autoriter irányba halad. Úgy tűnik, alig marad lehetőség a demokratikus alternatívák számára. A hatalom kegyetlenül elnyomja ezeket a kezdeményezéseket.”

Azt, hogy miért gondolja Európa – az USA-ra rímelve -, hogy a világ minden szegletében azt kell megteremteni, amit ők mintának tekintenek mintának (az más kérdés, hogy mi s csinálták, vagy sem…), nem igazán tudjuk, de ha az arab tavasz eseményire gondolunk, és arra, hogy mi következett ezután (bevándorlók milliói szabadultak Európára), akkor azt kell mondanunk, hogy afféle „hittérítés”, mint amit annak idején láthattunk a szovjetektől; a világforradalom eszmeisége bizony visszaköszön…

És megint itt a kérdés; mi közünk nekünk ehhez? „Csak” annyi, hogy azoknak a bizonyos csapoknak az elzárása nálunk is komoly bajok forrása lehet… még akkor is, ha Magyarország nem hittérítőként, hanem a realitások talaján álló szereplőként jelenik meg a világpolitika zűrös világában.

Ui.:

Csak mellékesen; Ukrajna most vagy behúzza fülét-farkát, vagy még agresszívabb válik majd – attól függően, hogy amerikai gazdáik mit kérnek majd ebben a helyzetben…

Ajánlott Cikkek