Vannak, akik azt mondják, hogy a várak felújítása történelemhamisítás, mert ugyan hogyan mutatnánk be gyermekeinknek azt, hogyan pusztították el értékeinket, ha felújításra kerülnek a várak? Nos, akik ilyen elméletekkel állnak elő, azok számára csak azt tudjuk mondani; mi azt akarjuk látni, hogy mit és hogyan építettek eleink, semmint arra, hogy idegenek rombolása milyen nyomot hagyott értékeinkben és lelkünkben.

Borítóképen: Szigetvári játékok

Ezt gondoljuk Szigetvár esetében is, még akkor is, ha a ma látható vár nem az 1566-os vár megfelelője. A bevezetőben említett logika alapján tehát már eleink is történelemhamisítást követtek el, de a valóság az, hogy Szigetvár később is jelentőséggel bíró település maradt, ezért a török rombolása után újjáépítették a várat – természetesen nem eredeti formájában.

A fenti videó azt mutatja be, hogy milyen munkák, feladatok voltak a felújítás során, és egy kis történelmi kitekintést is láthatunk a vár történetével kapcsolatban. Az alábbi videón pedig az 1566-os eseményeket dolgozták fel.

Ajánlott Cikkek