Erdély Vélemény Vélemény-cikkeink

A menekültek és a járvány

Nagy valószínűséggel ez nem lesz egy „píszí” cikk, mert olyan összefüggéseket vizsgálunk, amiket úgy kezel Európa, mintha nem lennének… Pedig az élet sokszor nem “píszí”! A fejüket a homokba dugó eurokraták óriási hibát vétenek, amikor az emberiesség hamis álarca mögé rejtik a tényt, miszerint a migránsok most minden eddiginél nagyobb egészségügyi kockázatot jelentenek. Erre sajnos éppen Temesvár a példa, ahol minden eddiginél szigorúbb járványügyi intézkedéseket kellett bevezetni.

Temesvár helyzetét nem önmagában vizsgáljuk – a kialakult helyzetről ITT számoltunk be korábban -, hanem országos szintű összehasonlítást teszünk. Erre azért van szükség, mert azt tudjuk, hogy nagyon rossz a helyzet – és máshol sem rózsás… -, de Temesvár kirívóan rossz adatokat mutat. Azt pontosan nem tudjuk, hogy milyen bázison számolják, de tény, hogy Temes megyében (Temesváron egyenesen 7 ezrelék felett van!) a határértékül megszabott 3 ezrelék felett van a napi fertőzöttek száma. Ez pedig azt jelenti, hogy vasárnap éjféltől kezdődően két hétig a lakosok csak a legszükségesebb esetben mehetnek ki az utcára, ennek okáról pedig saját felelősségre megírt nyilatkozatot vagy munkáltatói igazolást kell felmutatniuk, ha igazoltatják őket. Bezárnak a piacok, vendéglátóhelyek és a kulturális intézmények. Ezek csak a legfontosabbak, de van még sok olyan intézkedés, ami megnehezíti a mindennapokat…

Számításaink szerint, most a napi fertőzések aránya a megyében – a legfrissebb adatok szerint – 4,8 ezrelék, amit nyilván a Temesvári 7 ezreléket meghaladó érték dob meg. Ez pedig jóval magasabb, mint a határérték! A hatóságok be is vezették a fent említett korlátozásokat. A lakosság egy része tiltakozásba kezdett, kisebb tüntetés is volt, de nincs mit tenni, ilyenkor a hatóságok nem viccelnek… A másik legfertőzöttebb terület a főváros, Bukarest. Itt – szintén 2011-es bázison számolva – a 3,5 ezrelék a legfrissebb adatok szerint a napi új fertőzöttek száma, így itt is korlátozásokat vezettek be. Itt mintha kicsit enyhébb lenne a hatóság – nem pontosan ugyanazokat az intézkedéseket hozták meg, mint Temesváron. De nem ez a lényeg!

Ami fontos, az, hogy míg Bukarestben a népsűrűség 12.411 fő/km², addig Temes megyében mindössze 79 fő/km², és Temesváron is fele a fővárosi értéknek! Értelemszerű, hogy a nagyobb népsűrűség magasabb érintkezés-számot jelent, és tapasztalat, hogy minél nagyobb egy város, annál komolyabban értintett lehet, ha elszabadul a járvány. Nos, most az a helyzet, hogy ez teljesen a feje tetejére állt, miután:

Temesváron jelentős számban tartózkodnak olyan migránsok, akiknek az előéletéről nem sokat tudni, ismeretlen útvonalon érkeztek, és egyébként máshol helyezték el őket, de mégis visszajöttek a városba, mert innen indulnak a szervezett embercsempész útvonalak.     

A képet torzítja az is – nem véletlenül foglalkoztunk a bázis kérdésével! -, hogy valójában nem is tudható pontosan, mennyien is vannak a városban! A város lakossága eredetileg valahol 320.000 körül van, de nem lepődnénk meg, ha ehhez 10-15% még hozzájön a migránsok okán… Ebben az esetben pedig más értékeket kapánk, de az biztos, hogy akkor is rettenetesen magas a napi fertőzöttségi adat, hiszen, ha azt feltételezzük, hogy a város lakosságával megegyező számú a migránsok száma (nyilván nem!), még akkor is a küszöbérték felett lenne a napi fertőzések aránya.

A lényeg tehát, hogy Temesvár sajnos egy igazán eklatáns példa arra, hogy az ellenőrizetlenül vándorló nagyobb csoportok komoly egészségügyi kockázatot jelentenek, és ha már emberiességről beszélünk, akkor igenis az lenne az emberséges, ha nem hagynánk, hogy ide-oda mászkáljanak a migránsok! Figyelem, ez nem „csak” a helyi lakosság érdekét, hanem a migránsok érdekeit is szolgálná!

Ajánlott Cikkek