Hírek Videók

A „Mennydörgés” a kamcsatkai bázison!

A Gremjascsij (Mennydörgés) korvett megérkezett a kamcsatkai katonai kikötőbe. Mi ebben a különlegesség? Az, hogy ez egy új korvett, irányított rakétákkal felszerelve, amelyet a Project 20385 keretében készítettek el.

Borítóképen: Project 20385, Gremjascsij korvett (forrás: mil.ru  / commons.wikimedia.org, szerző: Министерство обороны Российской Федерации, licenc: CC BY 4.0) A kép illusztráció

A Gremjascsij osztályú korvettek nagyon nagy, többcélú hajók, amelyeket úgy terveztek, hogy kiegészítsék az orosz haditengerészetnél már üzembe helyezett Sztereguscsij osztályt. Úgy tervezték őket, hogy jobb lakhatóságot biztosítsanak a nagyobb tartósságú küldetésekhez, és képesek cirkáló rakétákat indítani.

A hajó elkészülése azért is érdekes, mert a 2011-ben indult projektet megzavarták a szankciók, ugyanis az osztály meghajtó MTU dízelek szállítását az első két blokkon túl leállították… Ezért 2016 májusában a Gremjascsij korvett két orosz gyártmányú 1DDA-12000-es dízelegységet kapott a Kolomna Művektől, amelyek 16D49-es motorjaira épülnek, a korábban előírt német dízelek helyére.

További hét ilyen hajót már megrendeltek, ezek az Amur Hajógyárban, illetve a szentpétervári üzemben készülnek.

A hajó fegyverzete egy 100 mm-es A-190 Arsenal haditengerészeti fegyver, 8 darab UKSK VLS cella Kalibr , Oniks , Medvedka vagy Zircon hajóelhárító /cirkáló rakétákhoz, 16 (2 × 8) VLS Redut cella, kettő AK-630 M CIWS, kettő Paket-NK 324 mm-es négyes torpedócső torpedó-/tengeralattjáró-ellenes torpedókhoz, és kettő 14,5 mm-es MTPU talapzatú géppuska.

Fontosabb adatok, tudnivalók a videóban:

Ajánlott Cikkek