Hírek

A moldovaiak egyharmada Putyint “felszabadítónak” tartja Ukrajnában

Érdekes adatokat hozott egy közvéleménykutatás a moldovaiak között. Kíváncsiak lennék itton egy ilyenre. Vajon milyen eredmények születnének népszerűségi fronton? Vajon a magyar emberekre melyik propaganda fejteni ki nagyobb hatás , az ukrán vagy az orosz?

Az IMAS „Társadalmi-politikai barométer április 2022” című tanulmányának eredményei szerint a válaszadók 52%-a véli úgy, hogy Oroszország háborút indított Ukrajna ellen, míg 33%-uk úgy véli, hogy Moszkva valójában “felszabadítja/elnazifikálja” a szomszédos országot.

Emellett a megkérdezettek mindössze 41,6 százaléka gondolja úgy, hogy Putyin Oroszországa okolható az ukrajnai háború kitöréséért. Ugyanakkor a válaszadók 43,6%-a a NATO-t, a Nyugatot vagy a kijevi vezetőt, Volodimir Zelenszkijt okolja.

A válaszadók 55 százaléka ugyanakkor úgy véli, hogy az oroszok és az ukránok ugyanazok az emberek. Ugyanígy 53 százalék nem támogatja azt az elképzelést, hogy a Szovjetunió felbomlása igazságtalanság, és a Szovjetunió visszaállítása jó dolog lenne, míg a válaszadók 41 százaléka szeretne visszatérni Moszkvába.

Az IMAS közvélemény-kutatásának eredményei ugyanakkor azt mutatják, hogy Vlagyimir Putyin és Alekszandr Lukasenko a legnépszerűbb külföldi vezetők Moldovában. A válaszadók 37 százaléka nagyon vagy nagyon bízik az orosz elnökben, míg fehérorosz kollégája a megkérdezettek 36 százalékának támogatását élvezi. Ugyanakkor úgy tűnik, hogy a Volodimir Zelenszkij a legnépszerűtlenebb külföldi vezető. A válaszadók 62%-a alig vagy egyáltalán nem bízik az ukrán elnökben.

A felmérés április 4-18-án készült, 93 település 1109 válaszadós mintáján. A hibahatár +/- 3%.

forrás : https://deschide.md

Ajánlott Cikkek