Hírek

A moszkvai tőzsde fontolóra veszi a dirham kereskedés elindítását

Az orosz üzleti lap, a RosBusinessConsulting (RBC) közölte, hogy a moszkvai tőzsde új devizákban indíthat kereskedést, beleértve az arab dirhamot is. A tervezett bevezetéseket a nyugati szankciók, a csökkenő dollárkereskedési volumen és az oroszországi valutaszabályozás indokolják.

Borítóképen: 20 dirham (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Michelle Ward, licenc: CC BY 2.0) A kép illusztráció

„A moszkvai tőzsde azt tervezi, hogy a közeljövőben bővíteni fogja az oldalon elérhető valuták listáját. Az egyiknek a dirhamnak, az Egyesült Arab Emirátusok (EAE) pénznemének kellene lennie” – mondta el három pénzügyi piaci forrás az RBC-nek.

Az egyik beszélgetőpartner szerint az örmény dram és az üzbég fizetőeszköz kereskedésének beindításáról is szó van. Az RBC kérést küldött a moszkvai tőzsde sajtószolgálatának. Most a rubel 10 külföldi valutára váltható a tőzsdén: amerikai dollár, euró, török ​​líra, hongkongi dollár, fehérorosz rubel, kazah tenge, svájci frank, angol font, japán jen és kínai jüan.

„Az elérhető devizák listájának bővítése logikus lépés, mert visszaesett a tőzsdei kereskedés volumene” – mondja a forrás.

A dollár-rubel párban az átlagos napi kereskedési volumen 2022 áprilisában 81,5 milliárd rubel, 2021 áprilisában 242,9 milliárd rubel volt, derül ki az RBC számításaiból a moszkvai tőzsde adatai alapján. A meredek visszaesés oka az orosz értékpapírokkal való tranzakciók nem rezidensek számára történő betiltása. Korábban a tőzsdei valutavásárlás jutaléka is hatással volt a kereskedési volumen csökkenésére: eleinte 30%-os volt, majd 12%-ra csökkent, április elején pedig törölték.

Összehasonlításképpen az átlagos napi kereskedési volumen a rubel-euró párban áprilisban 49 milliárd rubelt tett ki, az ezzel a mutatóval a harmadik helyen álló jüanban pedig 13,7 milliárd rubelt. Egy évvel ezelőtt ezeknek a devizáknak a kereskedési volumene 33,7 milliárd rubel szinten volt. és 1 milliárd rubel.

A dirham-rubel párral a devizapiacon kereskednek, az orosz tőzsdéken viszont nem. A szankciók hatására azonban az Egyesült Arab Emírségek egyre inkább érdeklődnek az orosz üzlet iránt.

“Az orosz kibocsátók részvényeinek kereskedésének felfüggesztése a nyugati tőzsdéken és az azt követő kivezetés után a hazai cégek a keleti kereskedési helyeket – elsősorban az abu-dzabi és a hongkongi tőzsdéket figyelik” – közölték az RBC forrásai.

Nos, alakul ez! A szankciók igenis hatásosak! Igen, hatékonyan támogatják a dollár visszaszorítását a keleti régiókban!

Ajánlott Cikkek