Hírek

A nagy afgán találóskérdés és a Nyugat erkölcse

A minap a G7 csoport tagjai, az Európai Unió, valamint Oroszország és Kína is olyan nyilatkozatokat tett, miszerint Afganisztán ügyében a tálibokkal kell tárgyalni, hiszen övék a hatalom. De várjunk csak! Mi van a Pandzsir-völgyben ellenállókkal? Mint köztudott ugyanis Amrulla Szaleh afgán alelnök itt szervezte meg a tálibokkal szembeni ellenállást. Információink szerint eleddig sem a tálibokat, sem pedig a volt alelnököt nem ismeri el a nemzetközi közösség, mint Afganisztán vezetőjét. De közben dúl a harc!

Annak nincs különösebb jelentősége, hogy hivatalosan kit ismernek el a nyugati kormányok, illetve Oroszország és Kína, hiszen a tálibokkal már korábban egyeztettek mindannyian… De ha az a cél, hogy Afganisztánban béke legyen, és minél kevesebb ember hagyja el otthonát, akkor a Pandzsir-völgyért kialakult háborúnak véget kell(ene) vetni!

Márpedig, ha a tálibok megalakítják kormányukat, lehet, hogy elismerik őket az ország vezetőiként, ebben az esetben viszont oda kellene hatni, hogy a tálib ellenes erők adják fel a harcot! Arról nem is beszélve, hogy mindezt egy ma (még?) terrorszervezetnek minősített társasággal együttműködésben kel(ene) megtenni!

Persze ahogy az elmenekült volt afgán elnök Asráf Gáni, úgy alelnöke sem ma született bárány, ugyanakkor most olybá tűnik, hogy az eddig támogatott féllel kellene szembeszállnia a nemzetközi közösségnek! Figyelem, Amrulla Szaleh, volt afgán alelnök azzal az Ahmed Maszuddal fogott össze a tálibok ellen, akinek apja az al-Kaida által meggyilkolt legendás hadúr, Pandzsír Oroszlánja, Ahmed sah Maszud!

Ez annyit tesz, hogy van egy olyan csoport Afganisztánban, ami szembeszáll a tálibokkal, ahogy tette ezt az al-Kaidával szemben is, ami arra enged következtetni, hogy az ISIS, és más terrorszervezetek ellen is fellépne. Márpedig a tálibokkal szemben a nemzetközi közösségnek az első és legfontosabb követelése a terrorszervezetekkel való kapcsolat megszakítása volt! Mert bizony ellenkező esetben könnyen terrorista kiképzőközponttá alakulhat az egész ország… Jogos a félelem!

Most látszik csak igazán, hogy a Nyugat totális vereséget szenvedett! Minek is nevezhetnénk a kivonulást, amikor eljutottunk oda, hogy az eddig háborúzó most kénytelen elfogadni a tálib hatalmat, kénytelken bízni azokban, akikben pedig nem lehet, együttműködésre van kárhoztatva velük, és a béke érdekében még a terror-ellenes erőket is rá kell bírnia arra, hogy inkább adják meg magukat a táliboknak? Sőt! Végülis, ha korábban ragaszkodtak Afganisztán területi egységéért, akkor most már csak ezen oknál fogva is a tálibok mellé kell állniuk…

Vagy most az az álláspont, hogy harcoljanak csak, majd egyszer valaki nyerni fog? Ez egyrészt arrafelé nem olyan egyszerű, mint azt gondolnánk, másrészt pedig a várhatóan véres háború az egyébként is lerongyolódott Afganisztánt még rosszabb helyzetbe sodorja, és a menekültáradatot semmi sem fogja tudni megállítani! Igen könnyen kútba eshet az az európai elképzelés, hogy a szomszédos államok milliós nagyságrendben képesek lesznek befogadni a menekülőket! Még akkor sem, ha az Európai Unió és más országok támogatják őket, mert a térségnek juttatott támogatások, segélyek hasznosulása elég alacsony hatékonyságú (ellopják a nagy részét…).

A dilemma tehát a következő:

Vagy együttműködik a nemzetközi közösség a tálibokkal, és támogatja is őket (!), vagy minden eddiginél nagyobb menekültáradat zúdul a világra! Megspékelve terroristákkal…

Tegyük hozzá gyorsan, hogy a tálibokkal való együttműködés sem garancia a menekültáradat és a terroristák kiáramlásának megakadályozására, ugyanakkor a szinte esélytelen ellenállás támogatása kizárólag úgy lehetséges, ha az Egyesült Államok, és a NATO (akár együttműködve az oroszokkal és kínaiakkal) újra felállnak mögéjük katonai arzenáljukkal. Ez véleményünk szerint nem reális opció, így marad a tálib együttműködés…

Ez egy kicsit sem erkölcsös, de a Nyugat olyan helyzetbe kormányozta magát, hogy nem maradt igazi választási lehetőség.

Ajánlott Cikkek