Hírek

A nagy európai összefogás: Macron Scholzot alázza

Az EU elődje az Európai Szén- és Acélközösség azért jött létre elsősorban, hogy a franciákat és a németeket megbékítse, így van annak némi igazságtartalma, hogy a két ország békés viszonya az egyik alappillére az Európai Uniónak. Most aztán a nagy összefogásban – mivel most erre állítólag (!) mindennél nagyobb szükség van… – sikerült Macronnak lealáznia a német kancellárt, Olaf Scholzot…

Borítóképen: Az egykori Európai Szén- és Acélközösség zászlaja, tizenkét csillagos változata 1986 óta használatos (forrás: wikimedia, szerző: Holek, licenc: lözkincs) A kép illusztráció

A francia elnöki hivatal visszautasította azt, hogy Emmanuel Macron közös sajtótájékoztatót tartson Olaf Scholz német kancellárral a szerdai megbeszélésük után

– írja az Index.

A két vezető szerdán találkozik egymással Párizsban, és jó néhány kérdést rendezniük kellene. A viszonyukon azonban nem segít, hogy a francia elnöki hivatal már a találkozó előtt nem túl pozitív gesztust tett a németek felé.

Kedden ugyanis a berlini kormány azt közölte, hogy a találkozó után lesz egy közös sajtótájékoztató is. Ehhez képest kedd este az Elysée Palota azt jelentette be, hogy a találkozó után semmiféle közös sajtótájékoztató nincs tervbe véve.

A Politico szerint mindez egy kisebb politikai pofont jelenthet a német kancellárnak, aki számos újságíróval és riporterrel érkezik a francia fővárosba. Alig két hete egyébiránt éppen Olaf Scholz volt az, aki ehhez hasonlóan viselkedett Orbán Viktorral.

A brüsszeli lap szerint az EU két gazdasági nagyhatalmának vezetője számos kérdésben nem ért egyet. Ezek közé tartozik például az Európát érintő energiaválság kezelése, az európai védelmi politika, valamint a Kínához való viszony is.

A feszültség első igazán látványos jele az volt, hogy a múlt héten januárra halasztottak egy francia-német közös kormányülést amiatt, hogy nem tudtak megegyezni a vitás kérdésekről.

Ezt az elhalasztott találkozót pótolná most hellyel-közzel a szerdai munkaebéd által a két vezető, de az előjelek fényében kérdésesnek tűnik, hogy javulhat-e a két ország viszonya.

forrás: Index

Ajánlott Cikkek