Hírek

A nagybetűs sportújságíró – Feleki László

Bizony volt idő amikor a sportújságírás nem abban merült ki, hogy ki mennyit keres, kinek milyen szexis felesége van, vagy éppen milyen menő színűre festette a haját. Persze ma is vannak azért akiket a szakma érdekel de olyanok mint Feleki László, talán még a fehér hollónál is kevesebben. Feleki László nem csak , hogy kiváló újságíró volt hanem volt stílusa humora és értette a futballt. Rajongott ezért a nagyszerű játékért, olyannyira, hogy még képes volt képezni is magát. Szárazon a wikipediáből:

borítókép :

Feleki László: Istenem, mi is volt az én nagy bűnöm? Egy cikk, amelyben nem helyeseltem a csatársor összeállítását. Igen enyhe bírálat, ma senki meg sem értené, miért követte nyakvágás ezt a szinte barátságos írást…Fotó: KŐ ANDRÁS ARCHÍVUMA https://www.magyarhirlap.hu/hetvegi-melleklet/20220115-nyakvagas

Feleki László (Szatmárnémeti, 1909. január 9. – Budapest, 1989. július 7.) magyar író, újságíró, sportújságíró, humorista.

1928-ban Budapesten érettségizett. Már diákkorában a Nemzeti Sport belső munkatársa volt (1927-től). 1934. október 23-án házasságot kötött Budapest VI. kerületében Kilvády Rezső és Bader Terézia lányával, Szendilével. Harcolt a második világháborúban, és 1944-ben fogságba esett. 1945-től a Népsportnál dolgozott, 1949-ben a főszerkesztője lett. A futballvébé elvesztése miatt az egyik bűnbaknak kiáltották ki. Távoznia kellett a sportlaptól. Ezt követően a Ludas Matyi főmunkatársként tevékenykedett 1968-as nyugdíjazásáig. Több népszerű lapnak dolgozott rendszeresen (Új Tükör, Élet és Irodalom, Képes Sport, Film Színház Muzsika). A Színházi adattárban tizenhárom bemutatóját regisztrálták. Ezek többségében társszerzőként jelenik meg a színlapon. Két előadás viszont Fellegi Lászlót jelöli meg szerzőként. Ezek a következők:

  • Rablótámadás. Irodalmi Színpad – 1959. június 12.
  • Jó éjszakát felnőttek, a Holdban vagytok már? Bartók Színpad – 1962. március 8.

Népszerűvé váltak ironikus versei és humoreszkjei. Aforizmái ma is aktuálisak, népszerűek. A filmgyártáshoz egyetlen alkalommal sikerült közel kerülnie. Az 1965-ben bemutatott Tilos a szerelem című film forgatókönyvírója volt.

1996-tól a Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ) Feleki László-díjat  adományoz a színvonalas sportújságírói teljesítményekért.

Angliából elhozta értelmezte leírta a WM játékrendszert. Talán ha élne ma is elmagyarázná mi az a tolódás. Életében kétszer tették tönkre karrierjét. Egyszer 1944 ben a származása miatt, utána 1954 ben egy őszinte cikk az elbukott VB döntő miatt. Az NSO emlékezőcikkében ezt így fogalmazta meg L Pap István :

ha úgy tetszik, előbb a szélsőjobb, utóbb a jobbszélső miatt.

L Pap István NSO

„Az volt a bűnöm, hogy megírtam, ki a jobbszélső” – árnyalta később a képet, és tényleg: már a németek elleni vereség tudósításának bevezetőjében aggódott Czibor jobb szélre állítása miatt, az alcímben hangsúlyosan ott áll, hogy „A magyar csatársor összeállítása helytelennek bizonyult”. Csak a rend kedvéért: Budai II kimaradt, az amúgy a második magyar gólt jegyző, eredendően jobblábas Czibor lett a jobb-, Tóth Mihály pedig a visszavont balszélső. Miközben a sérüléséből épphogy felgyógyuló Puskás a kisebb igénybevétel szándékával előretoltan futballozott.”

Feleki László szakmai cikke 1938 Anglia

Érdekes világ volt akkor is. Az elveszített VB döntő kapcsán nem szakmai indokokat kerestek hanem felelőst a megoldás helyett . Ki lett az? Hát persze, hogy az aki szakmai indokokat keresett és leírta a véleményét Feleki László. Sebes Gusztáv az Aranycsapat vezetője , a sok sikert megért kapitány gondoskodott róla, hogy Feleki ne tudjon egy ideig kritikát írni. Menesztették a Nemzeti Sporttól.

“Csak egy évvel halála előtt 1988-ban jutott hozzá a hivatalos határozathoz, amely „racionalizálás” címén 1954-ben felmentette őt a Népsportnál betöltött tisztségéből. Ebben a Magyar Dolgozók Pártja Politikai Bizottsága (a pártnak természetesen Feleki is tagja volt) sovinizmus szításával vádolta őt: „Feleki László elvtárs rosszul vezeti sportlapunkat, nagymértékben felelős a vb utáni és az FVB alatti tüntetésekért…” – részlet az NSO cikkéből

Feleki bár nehezen viselte de nem tört össze inkább a humor felé fordult. A Ludas Matyiban sziporkázott majd a Képes Sport azért nem hagyta parlagon heverni és újra a sport közelébe került. Felekire is igaz a mondás: Az értékeket csak akkor vesszük észre amikor már nincsenek

„A hadi dicsőség még mindig szélesebb elismerést nyer, mint a tudományos vagy művészi alkotás. A londoni Szent Pál templom kriptájában nyugszik Wellington és Nelson. Mindkét nagy katonának hatalmas síremléke van. Közelükben egy szerény sírkövön mindössze két betű áll: »A. F.« Ki ez? Alexander Fleming, a penicillin felfedezője. Több ember életét mentette meg, mint amennyit Wellington és Nelson valaha is elpusztított.”Feleki László: Napoleon utókora

Halála után hét évvel, 1996-ban a Magyar Sportújságírók Szövetsége úgy határozott, hogy a kiemelkedő szakmai teljesítményt évente díjjal ismeri el – a kitüntetés azóta is Feleki László nevét viseli.

források NSO L Pap László , wikipedia, arcanum, képes sport, magyarhírlap

Ajánlott Cikkek