Magyarság Nagyjaink Semleges Térfél Sport Történelem

A nap, amikor az Aranycsapat születése előtt elvérezhetett volna

És szó szerint! Mert itt vérről, húsról, operációról volt szó… 1948. július 13. Ezen a napon feküdt kés alá Puskás Ferenc és Bozsik József, akik nélkül az Aranycsapat igen nehezen lenne elképzelhető!

Azt persze nem tudjuk, hogy akkor és ott tudta bárki is, hogy ennek a napnak mekkora jelentősége van, hiszen a Kispesti AC az 1947/48-as bajnokságot a negyedik helyen, míg a következő bajnoki évet – őszi-tavaszi rendszerben – a harmadik helyen fejezte be.

A Kispest akkor az 1947/48-as bajnokságot a DVSC elleni otthoni mérkőzéssel zárta, amely meccsen egyetlen gólszerző volt; Puskás Ferenc! Guttmann Béla volt az edző, és Bozsik József is ott volt a pályára lépő kispesti játékosok között.

Nem tudjuk – de feltételezzük! -, hogy az esemény, amiről cikkünkben megemlékezünk, talán akkor is fontos volt, már csak azért is, mert a Népsport 1948. július 15.-én beszámolt az eseményről a „Puskás és Bozsik lábát megoperálták” című cikkében:

„A Kispest csapatában négy játékos szerepel a beteglistán. Patyinak sárgasága van, s állandóan kezelés alatt áll. Mészáros már régebben gyengélkedik, ezért nem is játszik. Szerdán Puskás és Bozsik befeküdt a Sport Szanatóriumba. A két válogatott játékosnak, már régebb idő óta kellemetlen dudorodás van a lábfején, a nyári szünidőt arra használják fel, hogy ettől megszabaduljanak

A műtéteket szerdán délelőtt sikeresen végre is hajtották. Puskás „Öcsi” lábáról egy fél szilva nagyságú csontdarabot vettek le. Bozsik kinövését kivésték. Mindkét játékos jól érzi magát és a hét végén elhagyja a Sportszanatóriumot. — Remélhetőleg, játékosaink a bajnoki idény kezdetéig mind rendbejönnek és friss erővel, egészségesen kezdhetünk neki a bajnok, súgnak — mondotta Guttmann Béla edző. A kispestiek pénteken edzést tartanak, s ekkor eldől, hogy pihenőre mehetnek-e a játékosok, vagy megkezdik a rendszeres előkészületeiket a Centenáris Kupára. Lehetséges ugyanis, hogy a Kispest is részt vesz ezen a nemzetközi labdarúgótornán.”

Ha már Centenáris Kupa:

Ajánlott Cikkek