Hírek

A nap és a szél segít Németországnak csökkenteni az orosz gáztól való függőségét – Hajrá biztosan sikerül

Németország több “zöld” energiát kezdett előállítani az orosz üzemanyag elutasítása miatt. Természetesen egyetértünk abban, hogy le kell váltani ezeket a környezetszennyező energiahordozókat, de talán nem úgy kéne ehhez hozzáfogni, hogy a gazdaság összeomoljon.

Németország elkezdett több villamos energiát termelni nap- és szélerőművek segítségével. Erről az Associated Press számolt be .

A német hatóságok csökkenteni akarják az orosz gáztól való függőséget, és fokozatosan felhagynak vele, ezért alternatív energiaforrásokon, köztük megújulókon gondolkodnak. Ennek eredményeként az ország 2022 első három hónapjában mintegy 25 százalékkal több villamos energiát termelt megújuló forrásból a tavalyi év azonos időszakához képest. A napenergia és a szeles időjárás hozzájárult a megújuló energia előállításához, állítják az ágazat illetékesei.

A Német Energia- és Vízipari Szövetség, valamint a Napenergia- és Hidrogénkutatási Központ előzetes számításai szerint Németország mintegy 74,5 milliárd kilowattóra zöldenergiát termelt 2022 első negyedévében. 2022 januárjában és februárjában az ország energiaszükségletének 54 százalékát a megújuló energia fedezte. A megújuló energiaforrások még nem képesek teljes mértékben pótolni az orosz energiaforrásokat, ezért a szakértők arra számítanak, hogy Németország rövid távon más országok importjával pótolja az olaj- és gázhiányt.

Március elején a feszült geopolitikai helyzet és a magas olajárak miatt a német kormány az olajtartalékok megnyitásáról és 3,2 millió hordó olaj kibocsátásáról döntött . Szakértők szerint ez az összeg három napra elegendő a hazai igények kielégítésére.

Ajánlott Cikkek