Erdély Hírek Mások írták Vélemény Vélemény-cikkeink

A nap vicce: „Bővül Erdély autópálya-rendszere”

Amikor ráakadtunk erre a hírre, nem hittünk a szemünknek! Autópálya-rendszer és Erdély miként kerül egy mondatba? Ez már eleve képtelenség, de ha már így esett – nem említve a médiumot, ahol megjelent ezen a címen egy cikk -, akkor egyszer és mindenkorra tisztázzuk, hogy mi a valóság Románia, ezen belül (sajnos…) Erdély autópálya helyzetével kapcsolatban.

Borítóképen: Határátkelő, Nagylak, román oldal, A1 autópálya (forrás: wikimedia, szerző: Raimond Speking, licenc: CC BY-SA 4.0) A kép illusztráció

Azt viszont megemlítjük, hogy honnan jött annak a cikknek a témája, ami címében annyira nevetséges (cinikus?), hogy hol a hasunkat fogjuk a röhögéstől, hol pedig kinyílik a bicska a zsebünkben!

Nos a cikket a Maszol „Újabb nyúlfarknyi sztrádaszakaszt adhatnak át Erdélyben december közepén” című írása ihlette. Ez ugye egészen másképp hangzik?

Bezzeg… Nem értjük, mi a cél azzal, hogy Romániát sztárolják egyesek, de nem is érdekes, mi inkább a tényekre hagyatkozunk. Nézzük tehát a számokat!

  • Románia autópálya hálózata: 942 km.
  • Magyarország autópálya hálózata: 1.884 km.
  • Románia területe (tudjuk miért…): 238.397 km²
  • Magyarország területe (tudjuk miért…): 93.025 km²
  • Románia minden 253 négyzetkilométerére esik egyetlen kilométer autópálya
  • Magyarország minden 49 négyzetkilométerére esik egy kilométernyi autópálya

Akárhogy is nézzük, ez annyit tesz, hogy Magyarországon az autópálya-ellátottsága ötszöröse a Romániában mérhetőnek!

De ez még semmi, nézzük meg, hogyan oszlik el mindez!

Délen a Pitești-Bukerest-Ploiești-Konstanca városok összeköttetése megoldott (A1, A2, A3), míg nyugaton a magyar határ-Arad-Temesvár-Déva-Nagyszeben közel teljes szakaszon kész van (A1), míg innen kicsit északabbra Kolozsvár-Marosvásárhely (A3) van még valamennyi működő szakasz.

Erdély autópálya-rendszere (anyám, borogass!!!) – a térkép tanúsága és az autópályák árulkodó nevei okán is! – valójában csak arra hivatottak, hogy a déli részeket összekössék Magyarországgal, azon keresztül pedig a Nyugattal!

És vegyük észre; ha a szűkebb értelemben vett Erdélyt tekintjük, ahol a magyarság-székelység zöme él, bizony épphogy találunk mutatóba egy-két kilométer autópályát!

Olyat meg végképp nem, ami mondjuk azt szolgálná, hogy Székelyföldön belül jó közlekedést biztosítson! Háromszék és Marosvásárhely között pedig még a tervek szerint is csak égtelen nagy kerülővel lehet majd közlekedni – a soha el nem készülő autópályán…

Ízlelgessük: Erdély autópálya-rendszere…

Egyszer azért szalad fel a vérnyomásunk, mert idegesek leszünk ettől a szóösszetételtő, másszor meg azért, mert térdünket csapkodjuk a röhögéstől!

Ajánlott Cikkek