Hírek Történelem Videók

A NATO Achilles-sarka: a Suwalki-folyósó

Van miért félniük a Balti államoknak, ugyanis a térség geopolitikai elrendezése eléggé sérülékennyé teszi őket egy esetleges orosz támadás esetén. Már pedig a helyzet úgy áll, hogy a Balti országok a NATO rendes tagjai, és ha ellenük támadás indul, az 5. cikk értelmében nincs visszaút, egész Európa háborúba keveredik. Most az okoz különös idegességet, hogy a Suwalki-folyosóhoz közeli területekre is kiterjed a nagyszabású orosz-fehérorosz hadgyakorlat.

Borítóképen: Suwalki Gap (forrás: Európa üres térképe – Atelier grafikai színei Kosovo.svg felhasználásával via commons.wikimedia.org, szerző: NordNordWest, licenc: Weitergabe unter gleichen Bedingungen 3.0 Deutschland)

Márpedig nem túlzás, hogy ilyen erők a Szovjetunió széthullása óta nem voltak a területen, és persze akkor még a Balti országok nem léteztek mai formájukban, Lengyelország pedig „baráti” állam volt – legalábbis a korabeli retorika szerint.

Orosz 9K720 ISKANDER-M taktikai rakéta

Ehhez képes mára nagyot változott a helyzet, ugyanis Lengyelország, és Litvánia közös határa egy olyan szakasz melynek a két végén Fehéroroszországot, és Kalinyingrád exklávét légvonalban mindössze 66 kilométer választja el egymástól. Kalinyingrád érthető okoknál fogva igen komoly stratégiai jelentőséggel bír – különösen a Varsói szerződés megszűnte után. Nem véletlen, hogy 2016-ban Iszkander-M típusú rakétákat telepítettek a körzetbe az oroszok.

Kalinyingrád tehát erős katonai képességekkel bír, és most a másik oldalon is megjelent a fenyegetés az orosz katonai jelenléttel, na meg azzal, hogy Sz-400 rakétarendszerek is részt vesznek a gyakorlatokon…

Az orosz S-400 légvédelmi rakétarendszer működés közben!

Miért olyan fontos ez a határ? Ez az egyetlen szárazföldi határ, ahol egy Európai Unió és NATO-tagállam balti ország egy olyan országgal szomszédos, amely nem tagja a Független Államok Közösségének.

Ha tehát a Swalki folyosót elfoglalnák az oroszok (és fehéroroszok), akkor a Balti államoka szárazföldi kapcsolata megszakad Lengyelországgal, így a NATO-val!

Persze mindez csak elmélet, nagy valószínűséggel nem történik támadás ezen a területen, hiszen – mint írtuk – ebben az esetben NATO-tagok ellen indulnának meg az oroszok, ami azt jelentené, hogy kirobban a harmadik világháború Európában…

A Suwalki-folyosó lehet a NATO leggyengébb pontja – 2021

De azért ott élni, ilyen fenyegetettségben nem feltétlenül kellemes, ezt mindenképp el kell ismerni.

Ajánlott Cikkek