Hírek

A NATO nem garantálja, hogy Svédország és Finnország atomfegyver mentes lesz

A NATO nem ad garanciát Oroszországnak arra, hogy nem telepít atomfegyvert Svédországban és Finnországban

A NATO nem hajlandó garanciákat adni Oroszországnak arra vonatkozóan, hogy ha csatlakoznak a szövetséghez, nem telepítenek atomfegyvert Svédországba és Finnországba. Ezt a szövetség főtitkár-helyettese, Camille Grand mondta, írja az RTS.

„Minden államnak megvan a szabadsága a nukleáris területen, hogy elfogadjon vagy ne fogadjon el fegyvereket. Itt nem a határok megállapításáról van szó” – mondta.

Gran reményét fejezte ki, hogy a csúcstalálkozóra rendeződik a Törökország, Svédország és Finnország közötti nézeteltérés. „A NATO-nak megvan a maga módja a terrorizmus problémájának kezelésére. A törökök több politikai követelést támasztanak Finnországgal szemben” – mondta.

Korábban Recep Tayyip Erdogan török ​​elnök kijelentette , hogy az ország álláspontja a NATO bővítésével és Svédország és Finnország szövetségéhez való csatlakozásával kapcsolatban nem változik meg Ankara követeléseinek teljesítése nélkül . Szerinte az észak-atlanti blokk tagságához az országoknak fel kell hagyniuk a terrorizmus támogatásával, fel kell oldaniuk a Törökország elleni szankciókat, és szövetségesi szolidaritást is kell mutatniuk.

Ajánlott Cikkek