Vélemény Vélemény-cikkeink

„A NATO nem hagyja magára Romániát”

Nem bizony! Nem, mert a NATO elődszervezetei, valamint a NATO jelenleg is vezető hatalmai hozták létre, naná, hogy nem hagyják magára! Az idézett mondat(rész) egyébként Jens Stoltenbergtől, a NATO főtitkárától származik, aki most a román Klaus Iohannis román államfővel éreztek ott lágyék tájon valami meleget attól, amit sikerült kihozni abból, hogy ezer amerikai katona érkezett Romániába.

Borítóképen: Big Brother, USA (Uncle Sam), figyel téged! (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Markusszy, licenc: CC BY-SA 4.0)

Ezek mind szép szavak, csak nagyon nem igazak, és ráadásul Románia inkább veszélybe került, semmint a NATO most aztán biztosan védelmezi őket. Van egy gond ugyanis! Abban a pillanatban, amikor a 900 hektáron elterülő deveselui bázisra telepítették a Aegis Ashore rakétavédelmi rendszert, potenciális célpontot kreáltak az országból. Ahogy a maroknyi amerikai katona érkezésével is…

Ki gondolja komolyan, hogy ennyi ember elegendő erősítés lenne, ha tényleg nyílt háborús összetűzésre kerülne sor?

Ez csak amolyan gesztuspolitika, semmi komoly jelentősége nincs, és jól mutatja azt is, hogy a Nyugat igazából nem akar semmit, csak azt, hogy maradjon a feszültség Keleten, mert amíg Európa és Oroszország – karöltve Kínával! – nem alkot egy ténylegesen működő gazdasági egységet, az Egyesült Államok képes (még egy ideig) megőrizni globális hegemón státuszát.

„Gondolom, nem fér kétség hozzá, hogy Oroszország az agresszor: elfoglalta a szomszédos Ukrajna területének egy részét, illegálisan annektálta a Krím félszigetet, továbbra is destabilizálja Kelet-Ukrajnát a Donyec-medencei szakadárok által, most pedig százezer harcra kész katonát hozott Ukrajna térségébe, és tovább növeli a feszültséget. Ezért támogatásunkról kell biztosítanunk ukrajnai partnereinket, és el kell oszlatnunk minden kételyt azzal kapcsolatban, hogy a NATO kész megvédeni minden tagállamát.”

Rendben, azt eddig is tudtuk, hogy ez a nyugati álláspont, de ebből egyenesen következik, hogy az egyébként a NATO iránt elkötelezett kelet-európai országokat veszélyeztessék azzal, hogy olyan katonai képességeket telepítenek oda – kellő erejű védelmi képességek nélkül!!! -, ami célponttá teszi őket?

Másképp fogalmazva; a NATO nem tud ütőképes létszámú, és technikai felszereltségű csapatokat kiállítani az orosz armadával szemben? Ugyan mi akadályozza meg a Nyugatot abban, hogy kvázi korlátlan számban hordjon fegyvereket és katonákat a kelet-európai országokba?

Erre is megvan a válasz. A Nyugat az egész ügyet Európa keleti felével akarja elvitetni. Még csak az kellene, hogy nyugati anyák gyermekei haljanak meg a keleti fronton! Ha keleten probléma van, oldják meg a keletiek! De biztos az, hogy a probléma csakis és kizárólag keleti eredetű?

Na ugye… Régóta szúrja a szemünket a Nyugat fél-szívű hozzáállása. Ez minden téren így van, a klímapolitikától kezdve a gazdaság támogatásán keresztül akár a migráció problémájának megoldása kapcsán is. Európa nyugati fele teszetosza, elkényelmesedett ficsúrok és ”ficsúrnők” (na meg sokadik nemű „ficsek”) gyülekezete!

Ha Európa nyugati felén múlik, soha semmi nem oldódik meg, soha semmi nem történik, mert ugye hozzászoktak, hogy majd csak jön Uncle Sam, és rendet tesz! Pedig Sam bácsi leginkább a rend ellen képes tenni, és nem az érdekében…

Ajánlott Cikkek