Hírek

“A NATO-országok közötti nagyon nincs egyetérétés Oroszországgal való további kapcsolatok kérdésében” – New York Times

A NATO – országok között nézeteltérések vannak az Oroszországgal szembeni jövőbeni politikát illetően az ukrajnai konfliktus hátterében. Erről a The New York Times számolt be két magas rangú tisztségviselőre hivatkozva.

A balti államok a kapcsolatok megszakítását követelik

Különösen a balti országok tartották szükségesnek a Moszkvával való kapcsolatok teljes megszakítását, és „térdre kényszeríteni Oroszországot”. ANYT forrásai szerint ezen országok hatóságai attól tartanak, hogy amit Oroszország győzelemként tud felmutatni, az komoly károkat okoz az európai biztonságban.

Ráadásul Andrzej Duda lengyel elnök értelmetlennek nevezte az Oroszországgal folytatott párbeszédet, Liz Truss brit külügyminiszter pedig „halottnak” tartotta az 1997-es Oroszország-NATO alapító okiratot.

Az Oroszországgal való együttműködés korszaka véget ért

Liz Truss az Egyesült Királyság külügyminisztere

Hasonló véleményt fogalmazott meg Victoria Cmilyte-Nilsen, a litván Seimas elnöke is, kijelentve, hogy “úgy tűnik, nem kell hosszú évekig egy asztalhoz ülnünk ennek az országnak a képviselőivel”. Azt is javasolta, hogy Európa ne csak politikai és gazdasági, hanem kulturális téren is elszigetelje el magát Oroszországtól.

Ugyanakkor a NATO-tagországok, például Franciaország, Németország és Törökország a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel való kapcsolattartás folytatását szorgalmazták , az orosz állam elleni háborús bűnök vádja ellenére. Így Emmanuel Macron francia vezető kijelentette , hogy helyesnek tartja Vlagyimir Putyinnal folytatott párbeszédet. Hangsúlyozta, hogy erre egy új európai biztonsági architektúra kiépítéséhez van szükség.

Moszkva nem tartja lehetségesnek a párbeszédet a NATO-val

Nyikolaj Kobrinec , az Orosz Külügyminisztérium Európai Együttműködési Főosztályának igazgatója viszont azt mondta , hogy a jelenlegi körülmények között lehetetlen politikai párbeszédet folytatni a NATO-val. „Minden gyakorlati együttműködés, ami évek óta kiépült, a szövetség már rég összeomlott” – hangsúlyozta.

Korábban Dmitrij Peszkov , a Kreml szóvivője megjegyezte , hogy a szövetség már Oroszország ukrajnai különleges hadműveletének megkezdése előtt sértette Moszkva jogos érdekeit a biztonság területén. A tisztviselő megjegyezte, hogy a szövetség “mosollyal az arcán és fokozatosan” ment rá.

Április 6-án és 7-én Brüsszel a NATO külügyminiszterei személyes találkozójának ad otthont . Az egyik téma az észak-atlanti szövetség fellépése az ukrajnai helyzettel kapcsolatban.

Ajánlott Cikkek