Hírek

„A NATO továbbra is elkötelezett…

… az afganisztáni konfliktus politikai megoldása mellett.” Legalábbis ezt írja sajtóközleményében Jens Stoltenberg. A NATO eleve érdekes egy szerkezet, mert valójában az USA meghosszabbított keze, így önálló véleménye igazság szerint nincs, de amit most a főtitkár lenyomott, az rávilágít, hogy tényleg nincs is mögötte semmi, csak Washington hatalmi érdekei. Pénteken rendkívüli tanácskozást tartottak a szövetség nagykövetei, de semmi értelmes dolog nem következett mindebből…

Borítóképen: NATO és tagországi zászlók (forrás: korkep.sk)

Kezdjük ott, hogy újra felhívjuk a figyelmet arra, mi is a NATO döntéshozatalának legfőbb vezérlőelve. Az alábbi idézet a NATO honlapjáról való, hitelességéhez nem férhat kétésg:

„A konszenzusos döntéshozatal alapvető elv, amelyet a Szövetség 1949-es megalakulása óta elfogadtak a NATO egyetlen döntéshozatali alapjául. A konszenzusos döntéshozatal azt jelenti, hogy nincs szavazás a NATO-ban.”

Így fordulhatott elő, hogy Biden anélkül nyilatkozhatott az afgán csapatkivonásokról – miszerint az ő döntése volt! -, hogy ezen bárki is fennakadt volna… Idézzük:

„Nem bántam meg, hogy elrendeltem a NATO-csapatok kivonását Afganisztánból.”

Hoppá! Ez aztán szép, a NATO tehát nem jelent mást, mint az amerikai elnök olyan hadserege, amit nem az Egyesült Államok finanszíroz. Ne feledjük, hogy a NATO alapdokumentumának 5. és 6. cikke szerint a tagországoknak kollektív kötelezettségeik vannak a NATO érdekeinek védelme tekintetében. A NATO érdekei pedig Washington érdekei… De haladjunk tovább, ez a kis kitérő azért volt fontos, hogy megértsük, Stoltenberg sajtóközleménye valójában miért nem szól semmiről. Az egészet nem érdemes idézni, csak egy-két gondolatot ragadunk ki, de mindenkit biztosíthatunk, hogy a többi rész legalább ilyen semmitmondó…

„A NATO célja továbbra is az afgán kormány és a biztonsági erők lehető legnagyobb mértékű támogatása. A diplomáciai képviseletek biztonsága elsődleges fontosságú, a szövetség egyelőre fenntartja diplomáciai jelenlétét Kabulban, de szükség esetén megteszi a megfelelő lépéseket.”

Az első mondat blabla kategória, nem is érdemel említést, a második pedig csupán annyit jelent, hogy a NATO számára a legfontosabb az, hogy szükség esetén kimenekítse az Afganisztánban még ottmaradt tisztviselőit. Vajon miért teszik le a fegyvert a kormány által ki nem fizetett afgán rendfenntartó erők tagjai? Egyrészt a pénz nagy úr, másrészt, ha az eddigi szövetségesektől mindössze egy menekülés közbeni vállveregetést kapnak, az nem túl jó üzenet…

„Továbbra is folyamatosan értékeljük a helyszíni fejleményeket, és állandó kapcsolatban állunk az afgán hatóságokkal és a nemzetközi közösség többi tagjával.”

Nos, ez a mondat aztán tényleg semmit nem jelent, ugyanis csak a NATO rendes működését írja le. Ez háborúban, békeidőben, a világ minden pontján, ahol a NATO érdekelt, 1949 mindig is így volt. A mondat jelentése tehát; Kék az ég.

Az afgán kormányerők köszönik szépen, nekik láthatóan elég volt ebből az egészből. Kabul akár napokon belül elesik, az ország a talibán kezére kerül. Lehet, hogy nem a dorgbárókkal, és a helyi hadurakkal kellett volna összefogni a tálibok ellen? Vagy lehet, hogy oda sem kellett volna menni? Mindez nem foglalkoztatja a NATO-t (Washingtont!), ellenben fenyeget:

„A táliboknak meg kell érteniük, hogy a nemzetközi közösség nem fogja elismerni őket, ha erőszakkal veszik át az országot.”

Hát, a tálibok most biztos lefosták a bokájukat…

Az ő szempontjukból nézve teljesen érdektelen, hogy a nemzetközi közösség elismeri őket, vagy sem, mert egyrészt eddig sem ismerte el őket senki, másrészt csak jobb helyzetben lehetnek, mint amikor visszaszorultak az ország egyszegletébe, harmadrészt pedig kénytelen lesz a nemzetközi közösség kapcsolatot tartani a talibánnal, ha ki akarja védeni azokat a biztonsági problémákat, amit az ő vezetésük alatt álló Afganisztán jelent!

Röviden összefoglalva; az USA és a NATO kivonult Afganisztánból, az általuk gründolt államhatalom napokon belül összeomlik, és a tálibok átveszik a hatalmat. Nincs itt kérem semmi érdekes, az ilyen nyilatkozatok meg semmire sem jók, csak arra, hogy a világ hiszékenyebb része azt gondolja, biztonságban van, a „nagyok” rajta vannak a problémán. Hát nem…

Ajánlott Cikkek