Hírek

A NATO új stratégiát hirdet Oroszországgal szemben

Jens Stoltenberg a Nato főtitkára közölte, hogy a június végi madridi csúcstalálkozón újragondolják a NATO Oroszországgal és Kínával kapcsolatos álláspontját.

Borítóképen: NATO jelkép (forrás: NATO E-3 via commons.wikimedia.org, szerző: Jetijones, licenc: CC BY 3.0) A kép illusztráció

Stoltenberg megjegyezte, hogy a közelgő csúcstalálkozó fontos lesz, mivel az új stratégiai koncepció “a biztonság új valóságát fogja tükrözni”.

„A jelenlegi stratégiai koncepció Oroszországot stratégiai partnerként említi, és nem említi Kínát. Most természetesen az Orosz Föderáció agresszív lépéseiről, valamint Kína felemelkedésének biztonságunkra gyakorolt ​​hatásáról lesz szó. A madridi csúcs az egyik legfontosabb csúcstalálkozónk lesz” – mondta az ABC nvű lapnak adott interjújában.

Az Oroszországgal kapcsolatos változtatás bizony időszerű, de biztosak vagyunk benne, hogy ez a változtatás valami olyasmi lenne, mint amire a józan ész alapján számítani lehetne… Oroszország nem stratégiai partnere a NATO-nak, ez tény, ugyanakkor feltesszük a kérdést:

Oroszország ellenséges magatartását vajon nem éppen a NATO „nyomulása” okozza?

Nem „csak” Abe Shinzo egykori japán miniszterelnök mondja ez, hanem a pápától kezdve sok más olyan amerikai gondolkodó is, akik tényleg gondolkodnak és nem csak visszamondják, amit hallottak, mint egy diktafon lejátszás üzemmódban!

De még árulkodóbb a Kínával kapcsolatos mondat…:

A „Kína felemelkedésének biztonságunkra gyakorolt hatása” szófordulat igazolja azokat a kínai véleményeket, miszerint a NATO – az Egyesült Államok kiszolgálójaként! – csak arra való, hogy megvalósítsa Washington akaratát, ami nem más, mint a hegemónia mindenek felett!

Erről ennyit, nem nagyon kell magyarázni, hogy mi folyik itt… Persze vannak, akik tapsikolnak hozzá, de a szolgalelkek már csak szolgalelkek maradnak!

Ajánlott Cikkek