Hírek

A Német ellenzék sem támogatja az Oroszország elleni szankciókat – Komoly szócsata a Bundestag -ban

Az ellenzéki pártok – jobb és bal odal egyaránt – bírálják a szövetségi kormány Ukrajnával kapcsolatos terveit : az AfD a szankciók és a fegyverszállítások ellen emelt szót, a baloldal pedig “őrületnek” minősítette a Bundeswehr 100 milliárdos programját.

borítókép : https://commons.wikimedia.org The Norman Foster redesigned German Bundestag Reichstag German national parliament Berlin, Germany Jorge Royan

A német Bundestag általános vitájában az AfD ismét hangsúlyozta, hogy továbbra is elutasítja az Oroszország elleni szankciókat az ukrán városok elleni hatalmas orosz támadások után is.

“Mivel a szövetségi kormány segíteni akar Oroszország gazdasági és gazdasági kiéheztetésében, le kell mondanunk az olcsó földgázellátásról az Északi Áramlat 1-en és az Északi Áramlat 2-n keresztül” – mondta Tino Chrupalla , a parlamenti frakció vezetője . 

Chrupalla “kettős mércével” vádolta a szövetségi kormányt Robert Habeck (zöldek) gazdasági miniszter erőfeszítései miatt, hogy gyorsabban elszakadjon az orosz gáztól és olajtól való függésből a Katarral kötött megállapodás révén . Az ottani emberi jogi jogsértéseknek a jelek szerint nem volt szerepe – mondta az AfD politikusa.

Chrupalla azt is megismételte, hogy frakciója nemet mond az ukrajnai fegyvereladásokra . Azt mondta: „Sem 500 millió euró, sem egymilliárd euró nem vet véget az ukrajnai háborúnak. Ellenkezőleg, ez az elhibázott politika a német állampolgárok kezéhez vér fog tapadni – ennek nem szabadna így lennie. Ehelyett diplomatákat kell küldeni.

A baloldal bírálja a költségvetést, mert az “áldást a fegyveripar számára”

Chrupalla azzal vádolta a szövetségi kormányt, hogy „ideológiai makacsságból” kockára tette a németek jólétét és biztonságát. Az Unió frakciójának elnökéhez, Friedrich Merzhez fordulva azt mondta:

“Ha Merz úr lenne a szövetségi kancellár, már a harmadik világháborúban lennénk.”

A baloldal is bírálta a kormány terveit. Dietmar Bartsch parlamenti frakcióvezető szerint a Bundeswehrnek kezdetben nem pénzproblémája van, hanem szerkezeti problémája a beszerzésekkel . „És ha ezt nem oldja meg, egyszerűen további milliárdok süllyednek el.” A Bundeswehr számára tervezett 100 milliárdos program „őrület”, amellyel szemben a baloldal ellenáll.

Ajánlott Cikkek