Vélemény Vélemény-cikkeink

A német és francia vezetőket Washingtonban készítik fel moszkvai tárgyalásaik előtt?

Továbbra is ezerrel zakatol a diplomácia lokomotívja; Emmanuel Macron francia köztársasági elnök és Joe Biden amerika elnök megállapodtak, hogy összehangolják az Oroszországgal szembeni válaszlépéseket, Olaf Scholz német kancellárt pedig február 7-én fogadja Joe Biden a Fehér Házban, aki azt mondta, hogy „Hamarosan beszélek Putyinnal Moszkvában a szükséges ügyekről. Össze kell hangolni az Európai Unióval és a NATO-val kapcsolatos politikát.”

Borítóképen: A Fehér Ház (forrás: https://www.flickr.com/photos/proimos/7505676818/ via commons.wikimedia.org, szerző: Alex Proimos)

Itt kell megjegyezni, hogy a Biden-Macron megbeszélésre is azután került sor, hogy Macron úgy nyilatkozott, hogy nem zárja ki oroszországi utazását a válság megoldása érdekében. A telefonos megbeszélés a Fehér Ház közlése szerint egyébként a Moszkvával szemben hozandó intézkedésekről, illetve arról szólt, hogy szoros kapcsolatban maradnak, és konzultálnak a többi NATO-szövetségessel is.

Olaf Scholz pontosan ezt a „szolgálati utat” követi, bár – mint mondta – a moszkvai út tervben van, és nemsokára meg is valósul, de részleteket még nem közölt.

Véleményünk szerint az úgy van persze rendjén, hogy a szövetségesek egyeztetnek, de látni kell, hogy az európai vezetők egyeztetései az Egyesült Államok elnökével inkább oktatások, semmint egyeztetések. Sajnos a helyzet úgy áll, hogy Európa sem önálló védelmi erővel, sem pedig saját forrásból elegendő energiahordozóval nem rendelkezik.

Kíváncsiak lennénk, hogy Macron, vagy éppen Scholz vajonmegpendíti azt a vélemény Washingtonban, amit a legnagyobb német energiakereskedő vezetője mondott, miszerint „Szükségünk van az orosz gázra, és kész”?

Sajnos nem vagyunk benne biztosak…

SZAVAZÁS!

Ajánlott Cikkek