Hírek

„A német kormánynak azonnal le kell állítania minden készpénzfizetést és katonai szállítást Ukrajnának”

Hogyan? És ezt éppen egy német politikus mondja? Igen, nem más, mint Gunnar Lindemann, a berlini Landtag (városi képviselőház) tagja mondta, miután kiderült, hogy hogy Ukrajna nem hajlandó elfogadni Frank-Walter Steinmeier német elnököt. Hozzátette még, hogy hogy Olaf Scholz kancellárnak nem szabad Kijevbe mennie.

Borítóképen: Frank-Walter Steinmeier, 2017 (forrás: Kremlin.ru via commons.wikimedia.org, szerző: Пресс-служба Президента Российской Федерации, licenc: CC BY 4.0) A kép illusztráció

„Zelenskij ukrán elnök által Steinmeier szövetségi elnök fogadásának megtagadása sérti Németországot. A német kormánynak azonnal le kell állítania minden készpénzfizetést és katonai szállítást Ukrajnának. Aki olyan tiszteletlenül viselkedik a német államfővel szemben, mint Zelenszkij, az nem érdemel semmilyen támogatást” – idézi a képviselőt az Izvesztyija.

„A politikus szerint Scholz kancellárnak nem kellett volna Kijevbe mennie. Emellett Németországnak vissza kell térnie Hans Dietrich Genscher volt német alkancellár külpolitikájához, és megbízható közvetítőként kell fellépnie ebben a konfliktusban” – zárta Lindemann.

Korábban Andrij Melnik németországi ukrán nagykövete bejelentette, hogy az ukrán hatóságok Scholzot hívták meg Kijevbe Steinmeier elnök helyett. Azt is közölték, hogy a német kormányfő látogatása során folytatott beszélgetésnek a nehézfegyver-ellátásról kell szólnia.

A német sajtó arról számolt be, hogy Zelenszkij Oroszországgal szembeni álláspontja miatt nem volt hajlandó elfogadni Steinmeiert Kijevben. Mint az egyik forrás felidézte, a német elnök támogatta az Északi Áramlat 2 gázvezeték megépítését, és a német kabinet Oroszországbarát politikájának megteremtőjének tartják.

Igen érdekes Kijev reakciója, mert a német elnök korábban, április 4-én tévesnek nevezte az Orosz Föderációhoz való hozzáállását, nevezetesen az Északi Áramlat 2 támogatását. Szerinte Németország kudarcot vallott azon próbálkozásaiban, nevezetesen, hogy Moszkva részvételével egységes “európai otthont” építsenek fel és egy közös biztonsági rendszert alakítsanak ki.

Természetesen nem eszik olyan forrón a kását, de az ügynek minden bizonnyal lesz még folytatása, hiszen Scholz ódzkodik a nehézfegyverek Ukrajnába juttatásától…

Az ukrán vezetés pontosan tudja, hogy a kancellárt kell meggyőzniük, hiszen Steinmeier szövetségi elnök pozíciójánál fogva nem feltétlen dönthet ilyen ügyekben. Csak azt éppen tényleg nagyon udvariatlan formában közölték…

Ajánlott Cikkek