Hírek

A német Zöldek és a lengyel konzervatívok összeborulása? „Ezt az árat meg kell fizetni”

Piotr Naimski államtitkár, a lengyel Miniszterelnöki Kancellária államtitkára és a stratégiai energetikai infrastruktúráért felelős kormánymegbízottjaként azt mondja, hogy Lengyelország fontolgatja az Oroszországgal kötött olajszállítási szerződések felbontását.

Forrás: Piotr Naimski helyettes a Szejmben – 2014 (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Adrian Grycuk, licenc: CC BY-SA 3.0 PL) A kép illusztráció

Elmondása szerint ma mintegy 26-27 millió tonna olajat dolgoznak fel a gdanski és a ploki finomítókban, ennek az olajnak a 60%-a Oroszországból származik. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az Orosz Föderációból származó olajszállítások embargója esetén a lengyel finomítók 100%-ban átállhatnak más olajra.

„Van egy erős szándék az olajszerződések felbontására. Teljesen valóságos. Bárki, aki kőolajat termel, Lengyelország beszerzési forrása lehet” – mondta Naimski.

„Ez természetesen drága lesz, mert a szerződések megváltoztatása olyan helyzetben, amikor sok más vevő keresi majd ezt az erőforrást szerte a világon, az áremelkedést okoz, legalábbis egy ideig. Ezt az árat meg kell fizetni”

– tette hozzá az államtitkár.

Ezt már hallottuk valahol… Tán csak nem a német Zöldek faragatlan külügyminiszterétől? De bizony…

Úgy tűnik, a lengyelek most soha nem látott lehetőséget látnak abban, hogy az élére állnak az Oroszország elleni, Ukrajna támogatásátszorgalmazó erőknek. Talán a világpolitikai szerep lehetősége, talán más a motiváció:

Nem tudni, hogy mennyire valós a következtetésünk, de az tény, hogy Lengyelország soha nem látott baráti hangot üt meg Ukrajna vonatkozásában, az oroszellenességük – aminek komoly történelmi okai vannak! – eddig is közismert volt.

Veszélyes „játék”, ki tudja mi lesz a vége…

Ajánlott Cikkek