Hírek

A  Nemzetközi Atomenergia-ügynökség bejelentette, hogy ukrán félre ruházza át a csernobili atomerőmű feletti irányítást

A NAÜ főigazgatója elmondta, hogy a csernobili atomerőmű feletti irányítást az állomás ukrán személyzetére ruházták át.

A csernobili atomerőművet (ChNPP) irányító orosz erők átadták az ukrán félnek a létesítmény irányítását. Ezt a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója, Rafael Grossi jelentette be – írja a RIA Novosti .

Azt mondta, Kijev tájékoztatta a NAÜ-t, hogy az orosz erők “írásban átadták az atomerőmű irányítását ukrán személyzetnek”. Grossi azt is megjegyezte, hogy az ukrán fél szerint még mindig vannak orosz hadsereg a csernobili telephelyen.

A NAÜ főigazgatója korábban azt mondta , hogy a szervezet a következő napokban azt tervezi, hogy az első missziót küldi a csernobili atomerőműbe, hogy segítséget és támogatást nyújtson. Elmondása szerint a NAÜ szoros egyeztetést folytat Kijevvel ebben a kérdésben.

Február 25-én egy ukrajnai különleges hadművelet során az Orosz Légierő (VDV) egységei teljes mértékben átvették az irányítást Csernobil térsége felett. Az orosz védelmi minisztérium tájékoztatása szerint a különálló atomerőművi őrzászlóalj ukrán katonáival megállapodtak az erőművek és az erőmű szarkofágjának közös biztonságáról.

Ajánlott Cikkek