Hírek Magyarok a világban Mások írták

A népességfogyás drámai Erdély és a hegyeken túli területek lakossága majd 7millióval lesz kevesebb a század végére

Az őshonos népességfogyás Európa egyik legnagyobb problémája. Európa nyugati felének az erre adott válasza az erőszakos nem őshonos népekkel való betelepítés, amit az igazi nemzetállamok mint Magyarország nem tart elfogadható útnak. Sajnos ez a népességfogyás Erdély, illetve más románok és más szláv népek álltal megszállt tradícionálisan magyarok lakta területekre is igaz. Öröm az ürömben, hogy a jelenleg többségben lévő románok nagyobb ütemben fogynak a gazdasági kivárndorlás okán is Erdélyből mint az őshonos igazi tulajdonosok. A foter.ro cikke a szomszéd ország öszlakosságát tekintve foglalkozik a problémával.

Ha csak nem történik valami isteni csoda, az ország – de Európa is – tele lesz szellemtelepülésekkel.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete rendszeresen előáll apokaliptikus jövőképet festő prognózisával, miszerint az elkövetkező évtizedekben a világ népessége óriási átalakulásokon megy át.

A legújabb előrevetítése szerint Románia 2100-ra elveszíti lakosságának jelentős részét, több mint hétmillió állampolgárt. Az aktuális népességfogyás alapján elvégzett számítógépes szimuláció kidobott egy számot: 11 877 960. Ennyi lakosa lehet 78 év múlva Romániának, a jelenlegi mintegy 19 millió helyett. A fogyatkozás folyamatos lesz: 2030-ra 18 306 092, 2040-re 17 306 604 lakossal számolnak. A nem is olyan távolinak tűnő 2050-re a jelenleginél 3 millióval kevesebben leszünk.

Az elöregedés veszélye is aggasztó mértéket ölthet. 2050-re a 60 év felettiek száma a duplájára nő, míg az évszázad végére a romániai lakosság 40 százaléka idős lesz. Hasonló jövőt jósolnak egész Európának, a vén kontinens ijesztő mértékű elöregedését tényként kezelik már hosszú évek óta.

Az elnéptelenedés jelei az Erdélyi-középhegység falvaiban már most látványos, és ebben a kommunizmus idején alkalmazott népesedéspolitikának is szerepe volt. A jobb megélhetésért a nagyobb városokba költöző lakosság elhagyatott házaik azóta is üresen állnak. Fehér megyében hatvan települést tartanak számon, ahol tíznél kevesebben élnek. Nagyon sok a szellemtelepülés, ahol már senki sem él, mivel a lakosság idősebb része meghalt, a fiatalabbak külföldre vagy fejlettebb romániai városba költöztek.HIRDETÉS

Az ENSZ prognózisa szerint a világ lakossága 2100-ra meghaladja a 10,8 milliárdot (2020-ban 7,8 milliárdan lakták a bolygót), más kontinensek lakossága ugyanis tovább fog növekedni. Afrika lakossága 2100-ra a háromszorosára nő, ezzel a legnépesebb világrész lesz. Ázsia 100 millió lakossal gyarapodik, Észak-Amerika 130 millióval. Dél-Amerika megtartja jelenlegi lakosságát.

Nem túl biztató adatsor ez, így a boldog új év elején.

foter.ro

Ajánlott Cikkek