Hírek

“A népirtás célja egy etnikai csoport vagy nemzet elpusztítása, és egyelőre nem ezt látjuk”

A címben idézett mondat egy meg nem nevezett amerikai titkosszolgálati tisztviselőtől hangzott el – erről számolt be az NBC News. Hogy miért tartotta fontosnak megjegyezni mindezt a totkosszolgálai alkalmazott? Mert Joe Biden elnök a héten azt nyilatkozta, hogy Oroszország „népirtást” követ el Ukrajnában, ez aggodalmakat kelt saját kormánya egyes tisztségviselőiben, és a kormány magas rangú tisztviselői szerint eddig nem erősítették meg az állítást az amerikai titkosszolgálatok által gyűjtött információk.

Borítóképen: Az Egyesült Államok volt alelnöke, Joe Biden támogatóival beszélget az iowai Des Moines-i elnökválasztási kampányirodájában 2020. január (forrás: Joe Biden via commons.wikimedia.org, szerző: Gage Skidmore , Surprise, AZ, Amerikai Egyesült Államok, licenc: CC BY-SA 2.0) A kép illusztráció

A külügyminisztériumban, amelynek feladata a népirtás és a háborús bűnök formális megállapítása független jogi eljáráson keresztül, két tisztviselő is megerősítette, hogy Biden keddi, iowai belpolitikai beszéde során tett, látszólag kézenfekvő nyilatkozata megnehezítette az ügynökség számára a munkát, nevezetesen, hogy hitelesen végezze el feladatát.

Az amerikai hírszerző ügynökségek információkat gyűjtenek, ha olyan cselekményekről hangzanak el vádak, amelyek akár népirtást is jelenthetnek, arról viszont már a politikai döntéshozók döntenek, hogy bejelentik-e, vagy sem. Az Ukrajnával kapcsolatos titkosszolgálati jelentések jelenleg nem igazolják a népirtás tényét – közölték tisztviselők.

“A népirtás célja egy etnikai csoport vagy nemzet elpusztítása, és egyelőre nem ezt látjuk” – mondta az egyik amerikai titkosszolgálati tisztviselő.

A hírszerző közösség aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Oroszország fellépése a háború következő szakaszában népirtásnak minősülhet, és egy tisztviselő szerint ez az észrevétel lehetett az, ami arra késztette Bident, hogy nyilvánosan olyan álláspontot hangoztasson, amit kormánya nem erősített meg.

Az a kérdés, hogy mikor kell Oroszország ukrajnai fellépését népirtásnak minősíteni, különös tekintettel ennek jogi kritériumaira. Ez szóba került a Fehér Házban, hogy tömegsírokról, polgári kínzásokról és merényletekről készült képek jelentek meg Bucsában – mondták a megbeszéléseket ismerő emberek. Biden a közelmúltban kezdte tisztázni nézeteit négyszemközt, így a Fehér Ház tisztviselői nem lepődtek meg azon, hogy az Ukrajnában zajló eseményeket népirtásnak nevezte, de megdöbbentette őket, hogy ezt az inflációról tartott iowai beszédében véletlenül tette.

Biden korábban azt is mondta, hogy Vlagyimir Putyin elnöknek nem szabad hatalmon maradnia, majd, amikor rászóltak, hogy egy ilyen megjegyzésnek nincs helye a nemzetközi politikai porondon, azzal védekezett, hogy ez „személyes véleménye”.

 Az Egyesült Államok elnökének, ahogy más ország vezetőinek is joguk van az egyéni véleményeikhez, ugyanakkor nyilvános megszólalásaik alkalmával, kifejezetten politikusi minőségükben ilyeneket nem fogalmazhatnak meg, vagy ha mégis, akkor azt bizony az általuk képviselt állam hivatalos állásfoglalásaként kell értelmezni!

Hát így állunk az üggyel, ami ilyen módon hivatalosan bejelentett, majd cáfolt véleményünk szerint. Ez nem jelenti azt, hogy a későbbiekben mégis népirtásnak minősítik az eseményeket, mert folyamatosan érkeznek be információk. Az mindenesetre – ahogy a tisztviselők is említették – a vizsgálatok hitelességét rontja, hogy Biden elnök a hivatalos utat megkerülve önálló akcióba kezdett…

A végére egy kérdésünk marad. Az Európai Unió legutóbbi szankcióit a bucsai eseményekkel kapcsolatban hozta meg, azzal indokolta. Most akkor mi van???

Ajánlott Cikkek